Salderingsregeling: werking, afschaffing en gevolgen

Met de salderingsregeling kunnen zonnepaneelbezitters teruggeleverde stroom verrekenen met hun stroomverbruik. Deze regeling wordt echter in 2027 afgeschaft, wat betekent dat er minder geld op de energierekening kan worden bespaard. Ontdek hier wat de afschaffing betekent voor huishoudens met zonnepanelen en of het nog zin heeft om zonnepanelen aan te schaffen.
Wat is de salderingsregeling?
De salderingsregeling zonnepanelen is een regeling in Nederland die de mogelijkheid biedt aan huishoudens en bedrijven met zonnepanelen om opgewekte stroom te verrekenen met het eigen stroomverbruik. De overtollige stroom die niet direct wordt verbruikt en wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet wordt verrekend met de stroom die je later van het net afneemt.
Deze regeling is een stimulans om zonnepanelen aan te schaffen, omdat de terugverdientijd korter is dan zonder salderingsregeling.
Salderingsregeling bedrijven
De salderingsregeling voor bedrijven houdt hetzelfde in als die voor particulieren. Ondernemers kunnen opgewekte zonne-energie terugleveren aan het net en deze verrekenen met hun eigen stroomverbruik.
De prijzen waarmee ondernemers te maken hebben, zijn doorgaans hoger dan voor particulieren. Daarom zal de afschaffing ervan waarschijnlijk een grote impact hebben op de bedrijfswereld qua kosten.
Bedrijven profiteren momenteel van hoge besparingen dankzij de salderingsregeling, maar door de afschaffing van de salderingsregeling zal de financiële impact groot zijn. Zeker bedrijven die veel elektriciteit verbruiken, zoals productiebedrijven en grote kantoren zullen de prijsstijging merken.
Hoe werkt salderen zonnepanelen?
Met zonnepanelen wordt er op momenten meer stroom opgewekt dan op dat moment meteen verbruikt wordt. De stroom die niet meteen wordt verbruikt, wordt dan teruggeleverd aan het net.
Zonnepaneelhouders ontvangen voor elke teruggeleverde kWh stroom dezelfde vergoeding als de prijs die ze betalen voor afgenomen stroom. Teruggeleverde stroom wordt verrekend met de stroom die afgenomen wordt van het net.
Voorbeeld salderen zonnepanelen:
Als je met salderen jaarlijks 3.000 kWh stroom levert en 3.500 kWh verbruikt, dan worden de 3.000 kWh gesaldeerd, wat betekent dat deze hoeveelheid wordt verrekend met je verbruik.
Berekening:
Totale stroomverbruik - Teruggeleverde stroom
3.500 kWh - 3.000 kWh = 500 kWh
Je energieleverancier brengt dan nog 500 kWh in rekening.


Bespaar op je energierekening
Bel Selectra voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)


Ontvang advies om te besparen op je energiefactuur
Vergelijk gratis met onze energievergelijker.
Afschaffing salderingsregeling nieuws
Er is veel ophef ontstaan de afgelopen tijd door de afschaffing van de salderingsregeling en bijkomende kosten voor zonnepaneelhouders. Salderen zal in 2027 in één keer worden afgeschaft.
In dat jaar zal de regeling volledig worden afgeschaft per 1 januari, maar ontvang je nog wel een terugleververgoeding van je energieleverancier. De hoogte van de vergoeding mogen leveranciers zelf bepalen, maar moeten wel redelijk zijn. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt dit in de gaten.
Salderingsregeling 2025
De salderingsregeling stopt in 2027 in één keer. In de jaren 2025 en 2026 is het dus nog volop mogelijk voor zonnepaneelbezitters om gebruik te maken van deze regeling.
Het is aan te raden om een goede energieleverancier te kiezen, die geen hoge terugleverkosten vraagt, zodat je hier nog veel profijt van hebt. Energieleveranciers vergelijken, is dan ook slim om te doen.
Over een afbouw salderingsregeling zonnepanelen werd gesproken en zou de overheid in eerste instantie hebben willen implementeren. Van dit idee is echter afgestapt, waardoor per 1 januari 2027 de regeling in een keer wordt stopgezet.
Salderingsregeling Eerste Kamer
Er werd eerst gesproken over een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling die van 2025 tot 2031 zou zijn, maar dit plan is van de baan. De Eerste Kamer heeft namelijk tegen de afbouw van deze regeling gestemd, waardoor salderen bij zonnepanelen nog mogelijk is tot 1 januari 2027.
Hebben zonnepanelen nog zin na afschaffing salderingsregeling?
Zonnepanelen hebben zeker nog zin na de afschaffing van de salderingsregeling. Huishoudens hoeven geen btw te betalen op de aankoop van de panelen en de zonnepanelen zelf zijn de afgelopen jaren in prijs gedaald.
Natuurlijk blijft het een investering van een significant bedrag, maar wel met als doel de energietransitie sneller te laten verlopen. Met een thuisbatterij is het mogelijk opgewekte energie op te slaan en later te verbruiken, wat zeer milieubewust is.
Huishoudens wekken op deze manier zelf groene energie op die zelf verbruikt kan worden. Plan je dit dan ook nog eens slim in op bijvoorbeeld zonnige uren? Dan hoef je minder af te nemen van het stroomnet en bespaar je geld op je energierekening.
Daarnaast blijft de terugleververgoeding voor de stroom wel bestaan. Hoewel deze vergoeding lager is dan de stroomprijs, zorgt die alsnog voor enige compensatie van de opgewekte elektriciteit.


Meer informatie over de huidige gas- en stroomtarieven in Nederland
Bel Selectra voor energie-advies en hulp bij het afsluiten van een nieuw energiecontract (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)


Ontvang advies om te besparen op je energiefactuur
Vergelijk gratis met onze energievergelijker.
Terugverdientijd zonnepanelen
De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals de kosten van de panelen, de hoeveelheid opgewekte stroom, de stroomprijs en de regels omtrent de salderingsregeling.
Tot 2027 zal de terugverdientijd ongeveer vijf tot zeven jaar zijn, afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de hoeveelheid opgewekte energie. Dankzij de salderingsregeling kunnen zonnepaneelbezitters hun energierekening flink omlaag brengen, waardoor de terugverdientijd korter is dan zonder de regeling.
Na de afschaffing in 2027 zal de terugverdientijd ongeveer acht tot twaalf jaar zijn. De terugleververgoeding blijft echter wel bestaan en je kunt ook gebruikmaken van een thuisbatterij om opgewekte stroom op te slaan. Hierdoor maak je minder kosten bij je energieleverancier.
Veelgestelde vragen over de salderingsregeling
Wat als de salderingsregeling stopt?
Wanneer de salderingsregeling stopt zal de terugverdientijd van zonnepanelen wat langer zijn. Bovendien kunnen de kosten voor het opwekken en afnemen van stroom niet meer met elkaar worden verrekend. Wel blijft de terugleververgoeding bestaan en krijgen huishoudens met zonnepanelen een bepaald bedrag voor elke teruggeleverde kWh.
Hoe werkt salderen na 2025?
De salderingsregeling verandert niet in 2025 en blijft ook hetzelfde als in 2026. Er bestond een plan voor een afbouw, maar dit plan is geschrapt. Per 1 januari 2027 komt er een einde aan de regeling, maar blijft de terugleververgoeding wel nog bestaan.
Wanneer wordt salderen afgeschaft?
De salderingsregeling zonnepanelen wordt per 1 januari 2027 definitief beëindigt. Dit betekent dat het nog mogelijk is om gebruik te maken van zonnepanelen salderen in 2025 en 2026. Er zal geen geleidelijke afbouw van de regeling plaatsvinden, maar een stop die eenmalig is.
Heeft afschaffen salderingsregeling zin?
Door de salderingsregeling af te schaffen, wil de overheid huishoudens stimuleren om minder elektriciteit te verbruiken en meer zelf op te wekken. Hierdoor zal ook zoveel mogelijk stroom zelf meteen worden verbruikt in huis en niet worden teruggeleverd aan het overvolle stroomnet. Dit resulteert in een betere gebalanceerd stroomnetwerk.
Is afbouw salderen definitief?
Per 1 januari 2027 wordt de salderingsregeling in één keer afgeschaft. Er is dus geen sprake meer van een geleidelijke afbouw van deze regeling, zoals eerder wel werd gezegd. De Eerste Kamer stemde in met het plan om de regeling in één keer af te schaffen, waardoor dit nu definitief is.
Is er een plan afbouw salderingsregeling?
Er is geen plan om de salderingsregeling af te bouwen in stappen. De salderingsregeling zal de komende twee jaar nog bestaan, zoals die nu is en volledig afgeschaft per 1 januari 2027. Houd hier rekening mee als je zonnepanelen gaat aanschaffen.