Melissa is een energie-expert die je op de hoogte houdt van alles wat met energie te maken heeft. Haar teksten vertellen je alles over de energieleveranciers in Nederland, de bijbehorende tarieven en technische zaken, zoals hoe je energiemeters werken.
Laatste update op
minuten lezen
Op de energierekening zie je de leveringskosten, netbeheerkosten, belastingen, overheidsheffingen, overige kosten en overzichten. Je betaalt dus voor meer onderdelen dan alleen gas en stroom. Wat deze onderdelen precies betekenen en hoe de energierekening is opgebouwd, legt Selectra uit.
Opbouw energierekening
De opbouw van de energierekening is voor veel huishoudens lastig te begrijpen. Je betaalt namelijk niet alleen puur voor de energie die je verbruikt in je woning, maar ook andere diensten die bijvoorbeeld door je netbeheerder worden geleverd.
In het overzicht hieronder zijn de onderdelen van de energierekening te zien:
Leveringskosten energie
Netbeheerkosten
Belastingen en overheidsheffingen
Overige kosten en overzichten
In het volgende onderdeel zullen alle onderdelen worden uitgelegd. Goed om te weten, is dat je zelf weinig kunt invloed uitoefenen op veel onderdelen en de bijbehorende kosten. Het enige waar je zelf invloed op hebt, zijn de leveringskosten energie. Je kunt namelijk overstappen van energieleverancier om goedkopere energietarieven te ontvangen.
Leveringskosten
Op het moment dat je een energiecontract kiest, kun je de opbouw van de prijzen zien. Op de website van de gekozen energieleverancier zie je onderstaande twee begrippen:
Variabele kosten: deze kosten zijn de kale tarieven die je per kWh stroom en per m³ gas moet betalen. In de meeste gevallen is de 21% btw al in de tarieven verwerkt. Als je een slimme energiemeter hebt met een dubbeltarief, dan zie je hier de aparte kosten voor het normaaltarief (overdag) en het daltarief (’s avonds en ’s nachts).
Vaste leveringskosten: dit is een vast bedrag dat door de energieleverancier is bepaald en je elke maand moet betalen. De prijs staat los van je verbruik en kun je zien als een administratiekosten van de leverancier.
Meer informatie over de huidige gas- en stroomtarieven in Nederland
Bel Selectra voor energie-advies en hulp bij het afsluiten van een nieuw energiecontract (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Op je energierekening staat ook een correctiefactor voor de calorische waarde. Je betaalt een bepaald bedrag voor gas, maar de samenstelling kan verschillen afhankelijk van waar het gas vandaan komt en naartoe wordt geleverd. Deze correctie zorgt ervoor dat je voor de daadwerkelijke energie betaalt en niet voor het gas zelf.
Netbeheerkosten
De netbeheerkosten betaal je voor je aansluiting op het energienet, het transport van energie, het onderhoud van het netwerk en de huur van je energiemeter. Deze kosten worden door iedere netbeheerder zelf bepaald en verschillen per regio.
Op je energierekening staat ook het begrip capaciteitstarief. Dit is een onderdeel van de netbeheerkosten en is gerelateerd aan de piekmomenten van je stroomverbruik. Verbruik je veel stroom op piekmomenten? Dan zullen de kosten hiervan hoger uitvallen, dan wanneer je je stroomverbruik op dalmomenten inplant.
Je energieleverancier is de partij die deze kosten doorberekent aan jou als klant en vervolgens weer afstaat aan de desbetreffende netbeheerder.
Autoriteit Consument & Markt
De ACM (Autoriteit Consument & Markt) is de partij die namens de overheid toezicht houdt op de energiemarkt en de tarieven van de netbeheerders reguleert. Er wordt van tevoren een prijs afgesproken die netbeheerders niet mogen overschrijden. Bovendien moet de kwaliteit van hun diensten goed zijn.
Belastingen en overheidsheffingen
Naast de leverings- en netbeheerkosten komen de volgende onderdelen ook voor op de energierekening:
Energiebelasting: hiermee probeert de overheid huishoudens te stimuleren, minder energie te verbruiken en duurzamer te leven.
Vermindering energiebelasting: de overheid geeft een compensatie aan het verbruik van energie, omdat dit een basisbehoefte is en iedereen hier recht op heeft.
Btw: zoals op veel andere producten, wordt er 21% btw geheven na alle kosten.
Overige kosten en overzichten
In dit onderdeel van de energierekening staan onder andere je betaalde bedragen, het voorschot- of termijnbedrag, verrekeningen, kortingen en een overzicht van je energieverbruik.
Daarnaast kun je hier ook extra kosten die in rekening zijn gebracht zien. Denk dan aan administratiekosten of boetes bij een contractbreuk. Tussentijdse aanpassingen van je termijnbedrag zie je hier ook.
Energierekening warmtenet of stadsverwarming
Mocht je aangesloten zijn op het warmtenet of heb je stadsverwarming, dan zal je warmteleverancier je een aparte rekening sturen met de kosten hiervan waar vaak een maximumbedrag voor staat vastgesteld.
De kosten bestaan uit:
Het tarief dat je bestaat voor de aansluiting op het net;
Het verbruikstarief van warmte en warm water afhankelijk van de hoeveelheid gigajoule;
Het meettarief voor de meter die de warmteleverancier in je woning heeft geplaatst;
De aansluitkosten die je eenmalig betaalt om aangesloten te worden op het net;
De levering van koud water indien je hiervoor een aansluiting hebt;
De huur van de afleverset.
Snap je je energierekening niet?
Vind je je energierekening te lastig te begrijpen? Dan kun je altijd contact opnemen met je energieleverancier of met Selectra. Onze energie-adviseurs helpen je gratis bij je al je energievragen, zodat alles duidelijk wordt.
Bovendien is het mogelijk om je energierekening bij de ACM te vermelden als deze niet te begrijpen is. Het is namelijk belangrijk dat alles zo transparant en duidelijk mogelijk aan de consument wordt gecommuniceerd en dat iedereen weet waarvoor die betaalt.
Besparen op energierekening
Energie in 2025 is duur, waardoor veel huishoudens in Nederland moeite hebben om hun rekeningen te betalen. Als je energierekening onbetaalbaar is, kun je het volgende doen:
Het Tijdelijk Noodfonds Energie heeft in het verleden huishoudens geholpen hun energierekening te betalen. Op dit moment worden er voorbereidingen getroffen om het fonds weer te openen. Je kunt je aanmelden op de nieuwsbrief via de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie om te weten wanneer het fonds weer opengaat, zodat je je meteen kunt aanmelden voor financiële hulp.
Energieleveranciers vergelijken
Er zijn veel energieleveranciers die in Nederland actief zijn en verschillende energiecontracten verkopen. De keuze uit een vaste, variabel of dynamisch contract kan al een groot verschil maken in de prijs die je uiteindelijk ieder maand dient te betalen.
Bekijk daarom het aanbod van meerdere leveranciers, bekijk de tarieven, het overig aanbod en maak vervolgens een doordachte keuze.
Van energieleverancier overstappen
Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt, dan is het tijd om over te stappen. Dit is mogelijk via de website van de desbetreffende leverancier waar je je gegevens moet invullen en het contract aanklikt dat het beste bij je past. Je kunt je ook laten adviseren door de energie-experts van Selectra. Dit doe je door te bellen naar 085 208 79 63.
Voordat je overstapt, is het raadzaam om de voorwaarden te controleren van het energiecontract dat je eventueel nog hebt lopen. Bij het voortijdig opzeggen van een vast contract is de kans namelijk groot dat je een opzegvergoeding moet betalen. Zeg je een variabel contract op? Dan geldt er een opzegtermijn van 30 dagen.
Veelgestelde vragen over energierekening
Wanneer krijg ik mijn energierekening?
De energierekening ontvang je iedere maand per post of via de mail en/of app van je energieleverancier. Naast de kosten die je per m³ gas en kWh stroom moet betalen, staan hier ook belastingen, heffingen en netbeheerkosten op.
Wat is een energierekening?
Een energierekening is een rekening die je van je energieleverancier ontvangt. Hierop staat wat je moet betalen om stroom en/of gas te ontvangen. Naast de energietarieven, staan er nog andere bedragen op, zoals nettarieven, energiebelasting en vermindering energiebelasting.
Wat is het verschil tussen een eindafrekening en jaarafrekening?
Een eindafrekening is een afsluitende rekening en ontvang je alleen bij een overstap of verhuizing. Een jaarrekening ontvang je jaarlijks en gaat over het energieverbruik gedurende de laatste twaalf maanden.
Melissa is een energie-expert die je op de hoogte houdt van alles wat met energie te maken heeft. Haar teksten vertellen je alles over de energieleveranciers in Nederland, de bijbehorende tarieven en technische zaken, zoals hoe je energiemeters werken.