vraagteken
vraagteken_mobile

Gratis advies over energiezaken

Bel Selectra voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - Selectra
vraagteken
vraagteken_mobile

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit

Selectra belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - Selectra 

Energiemeters in Nederland: soorten gas- en stroommeters

Laatste update op
minuten lezen
Energiemeter

Een energiemeter houdt bij hoeveel gas- en/of elektriciteit je hebt verbruikt. De meterstanden, die op je energiemeter staan, worden door de energieleverancier gebruikt voor het bepalen van je energiekosten. In Nederland kennen we een aantal verschillende energiemeters, waaronder de slimme- en analoge energiemeter.

Soorten energiemeters

Over het algemeen kunnen we drie verschillende soorten energiemeters onderscheiden, namelijk:

 1. Tweevoudige analoge meter: maakte voorheen een onderscheid tussen de dal- en piekuren.
 2. Enkelvoudige analoge meter: rekent alle uren hetzelfde aan.
 3. Digitale / slimme energiemeter: moderne energiemeter gekoppeld aan het internet.

Doordat het dal- en piektarief voor analoge energiemeters in 2021 is afgeschaft is, werken de analoge meters in principe hetzelfde. Om vandaag de dag gebruik te maken van het dubbeltarief heb je een digitale energiemeter nodig.

Elektriciteit- en stroommeter

De stroommeter houdt je elektriciteitsverbruik in kWh bij. Om het verbruik van elektriciteit op momenten dat de vraag laag is te stimuleren, wordt er bij een digitale energiemeter een onderscheid gemaakt tussen je verbruik in de piek- en daluren. Bij de meeste energieleveranciers kun je hiermee besparen op de energieprijs.

Gasmeter

De gasmeter houdt je gasverbruik in kubieke meters (m3) bij. Het verbruik wordt echter ook vaak uitgedrukt in kWh. Om dit om te rekenen zal je gebruik moeten maken van een gas m3 naar kWh calculator.

Het gasverbruik wordt altijd aangerekend op één teller. Er bestaat geen dubbeltarief of een dynamisch contract voor gas.

spaarvarken

Bespaar op je energiefactuur

Bel Selectra voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - Selectra
spaarvarken
spaarvarken

Ontavang advies om te besparen op je energiefactuur

Selectra belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - Selectra 

Kenmerken en aflezen energiemeter

Op je energiemeter kan je een aantal zaken terugvinden. Bij de energiemeter kun je onder andere je meternummer en de EAN-code van je gas- en elektriciteitsaansluiting vinden. Deze zijn nodig om onder andere een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier. Let wel op, wat deze twee nummers verschillen:

 • Meternummer: te vinden onder de streepjescode op je meter en zijn de identificatiecode van de energiemeter.
 • EAN-code: te vinden bij je aansluiting en is de identificatie van je gas- en/of elektriciteitsaansluiting op het net.

Hoe energiemeter aflezen?

Op je energiemeter vind je een aantal gegevens terug, maar hoe lees je deze af? Bekijk hieronder hoe je een energiemeter moet aflezen.

Voorbeeld energiemeter nederland
 1. Meterstand: de huidige meterstand in kWh.
 2. Meternummer: bij een slimme meter staat het meternummer meestal onder de streepjescode. Dit nummer begint bij elektriciteitsmeters vaak met de letter "E" en bij gasmeters met een "G".

Goedkoper energietarief vinden?

Energie vergelijken doe je met Selectra.

Slimme energiemeter

Sinds enige tijd hebben we in Nederland ook de keuze om een slimme energiemeter, ook wel digitale energiemeter genoemd, te laten installeren. Het voordeel van dit type meter is dat de energiemeter verbonden is met het internet en de meterstanden onder andere direct naar je netbeheerder kan doorsturen. Een slimme energiemeter is te herkennen aan de digitale display voor op de meter.

Een digitale energiemeter brengt meer gemak en is voor huishoudens die kiezen voor een dynamisch tarief een vereiste. Toch is de installatie niet verplicht en is het mogelijk om een verzoek van je netbeheerder te weigeren.

spaarvarken

Meer informatie over de huidige gas- en stroomtarieven

Bel Selectra voor energie-advies en hulp bij het afsluiten van een nieuw energiecontract (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - Selectra
spaarvarken
spaarvarken

Ontvang advies om te besparen op je energiefactuur

Selectra belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - Selectra 

Hoe slimme energiemeter aanvragen?

Nieuwe energiemeters, waaronder ook de slimme energiemeter, worden geplaatst door de netbeheerders. De netbeheerder biedt de energiemeter aan, waarna voor de plaatsing een installateur in opdracht van de netbeheerder de meter zal plaatsen.

Om een digitale energiemeter aan te vragen neem je contact op met de verantwoordelijke netbeheerder in jouw regio. De plaatsing is gratis, maar bij een versnelde aanvraag kan er een vergoeding worden gevraagd.

Energiemeter stopcontact

Een energiemeter voor in het stopcontact is er om het elektriciteitsverbruik van een specifiek apparaat te meten. Dit type energiemeter, ook wel vermogensmeter genoemd, is verkrijgbaar bij een groot aantal (online) winkels en kan je helpen de grootverbruikers van je woning in kaart te brengen.

De vermogensmeter sluit je aan tussen een apparaat en het stopcontact. Vervolgens meet deze energiemeter de hoeveelheid kWh die er verbruikt is. Zo weet je dus hoeveel elektriciteit een specifiek apparaat gebruikt en wat het sluipverbruik is.

Een energiemeter voor in het stopcontact kan in de meeste gevallen de volgende zaken meten:

 • Het minimale en het maximale vermogen in Watt.
 • Vermogen van het apparaat in Watt.
 • Spanning in Volt.
 • Wisselspanning in het stopcontact.
 • Stroomsterkte in Ampère.

Energiemeter stopcontact kopen

Een energiemeter voor in het stopcontact kun je kopen bij de meeste bouwzaken of elektronicawinkels. Over het algemeen kosten ze tussen de €15 en €25.

Verschil energiemeter stopcontact en slimme energiemeter

De slimme energiemeter is geleverd door je netbeheerder en houdt het energieverbruik van je woning bij. Alle elektriciteit die je verbruikt is hier zichtbaar en deze meterstanden worden bij de meteropname aan je netbeheerder en/of energieleverancier doorgestuurd. Een energiemeter voor in het stopcontact meet alleen het elektriciteitsverbruik van een groep of een specifiek apparaat.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 27 stemmen vond de informatie nuttig.