Gasunie: informatie, werkzaamheden, projecten en locatie

Laatste update op
minuten lezen
banner gasunie

Gasunie is een Nederlands staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw en het beheer van gasleidingen in Nederland en Noord-Duitsland. Het transport van gas naar huishoudens is een van de belangrijkste taken die de Gasunie uitvoert. Wat de Gasunie precies is, lees je in dit artikel.

Wat is Gasunie?

Gasunie is een Nederlands staatsbedrijf en netbeheerder gevestigd in Groningen. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in Nederland en Noord-Duitsland in de levering van gas. Dit gas verbruiken we met veel mensen tegelijk om bijvoorbeeld warmte op te wekken in huis. 

De organisatie speelt ook een belangrijke rol in de energietransitie, omdat we steeds meer duurzamere oplossingen proberen te vinden om minder afhankelijk te zijn van aardgas. Zo investeert Gasunie onder andere in projecten om meer te doen met waterstof en biogas.

Gasunie geen elektriciteit

Gasunie richt zich op gastransport en het beheer en onderhoud van het gasnetwerk. Het hoogspanningsnet waar elektriciteit door wordt getransporteerd, is in handen van TenneT. Gasunie richt zich dus op gas en TenneT op stroom.

Wat doet Gasunie Nederland?

Gasunie heeft belangrijke taken te vervullen als netwerkbedrijf. Ze beheren en onderhouden de infrastructuur voor transport en opslag van gas. Dit gebeurt op grote schaal vooral nog voor aardgas. In de toekomst zal dit uitbreiden of verschuiven naar groen gas en waterstof. Hieronder lees je de belangrijkste werkzaamheden van Gasunie.

  • Gastransport: Aanleg en beheer van het energienetwerk dat bestaat uit gasleidingen, compressorstations en meet- en regelstations om gas efficiënt en veilig te transporteren;
  • Onderhoud gasnetwerk: Inspecties om te garanderen dat het gasnetwerk intact is en alles veilig kan worden getransporteerd;
  • Duurzame projecten: Investering in de ontwikkeling van het gasnetwerk en duurzame bronnen, zoals waterstof en biogas.

spaarvarken

Meer informatie over de huidige gas- en stroomtarieven

Bel Selectra voor energie-advies en hulp bij het afsluiten van een nieuw energiecontract (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - Selectra
spaarvarken
spaarvarken

Ontvang advies om te besparen op je energiefactuur

Selectra belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - Selectra 

Duurzame projecten Gasunie

Gasunie investeert in projecten om de energietransitie te laten slagen, zodat we in de toekomst niet meer afhankelijk zijn van aardgas. Alternatieven zoals waterstof en biogas bieden goede oplossingen. Door te investeren in deze technologieën werkt Gasunie aan een duurzaam energienetwerk dat in de toekomst stand kan houden.

Gasunie waterstof

Waterstof is zowel een goede grondstof als brandstof voor industrie en vervoer. Bovendien is het mogelijk om waterstof door de bestaande gasleidingen te transporteren, maar de infrastructuur moet ook uitgebreid worden. Deze uitbreiding zou in 2030 al klaar kunnen zijn. Het uiteindelijke doel is dan ook om waterstofverbruik net zo normaal te laten worden als aardgasverbruik nu is.

Gasunie biogas

In de productie van biogas wordt ook flink geïnvesteerd. Een doelstelling uit het klimaatakkoord van Parijs is dan ook om 2 miljard m3 biogas te produceren. Biogas wordt ook wel groen gas genoemd en wordt vooral geproduceerd door rioolslib en mest te vergisten en te vergassen. Dit betekent dat dit gas dus organisch en milieuvriendelijk is. Fossiele brandstoffen hoeven met voldoende biogas dan niet meer worden gewonnen.

Gasunie waterstof

Tegenwoordig richt Gasunie zich ook op duurzame projecten door onder andere groen gas en waterstof meer te gebruiken. De energietransitie is een belangrijk onderdeel waar aandacht aan wordt besteed.

Hoe werkt gastransport van Gasunie?

Het proces van gaswinning tot verbruik bestaat uit verschillende onderdelen waar meerdere partijen bij zijn betrokken. Hieronder zie je de stappen van het proces van gaswinning tot aan gasverbruik:

  1. Aardgas wordt gewonnen in gasvelden door de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) en in het gasnetwerk van Gasunie ingevoerd. 
  2. Vervolgens wordt het gas door hoofdleidingen naar compressorstations getransporteerd waar de druk wordt opgevoerd om het efficiënter te verplaatsen.
  3. Het gas moet ook nog worden verhandeld en verkocht. Dit gebeurt op de energiemarkt door onder andere GasTerra, een groothandelaar in gas.
  4. Na de compressorstations komt het gas aan bij regionale en lokale distributienetwerken. Bij deze regelstations wordt de druk aangepast aan de hand van eisen die verschillende eindgebruikers stellen.
  5. In tijden dat er weinig vraag naar gas is en er veel wordt gewonnen, slaat Gasunie het overbodige gas tijdelijk op. Dit gas kan vervolgens worden verbruikt wanneer er een grote vraag en tekort ontstaat.
  6. Uiteindelijk wordt het gas geleverd aan onder andere huishoudens en organisaties en is het klaar voor verbruik.

Gasunie is een staatsbedrijf

Gasunie is eigendom van de Nederlandse staat, waardoor de overheid goed toezicht kan houden op het gasnetwerk en de betrouwbaarheid ervan. In Nederland wordt toegang tot gas en stroom als basisbehoefte gezien. Het is daarom van belang dat zowel het stroom- als gasnetwerk stabiel en betrouwbaar zijn, zodat huishoudens altijd toegang hebben tot deze energiebronnen.

vraagteken
vraagteken_mobile

Gratis advies over energiezaken

Bel Selectra voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - Selectra
vraagteken
vraagteken_mobile

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit

Selectra belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - Selectra 

Historie Gasunie

Gasunie Nederland werd vier jaar na de vondst van aardgas in Groniningen in 1963 opgericht. Het hoofddoel was het ontwikkelen en beheren van het gastransportnetwerk in Nederland. In de jaren daarna heeft Gasunie een sterke groei doorgemaakt, waardoor die een van de belangrijkste spelers werd in de energievoorziening in Nederland. Gas aan huishoudens en bedrijven leveren werd hun hoofdtaak.

In de tijd erna heeft Gasunie zich weten uit te breiden tot Noord-Duitsland en investeert de organisatie in de uitbreiding van het gasnetwerk. Gasunie was en is een Nederlands staatsbedrijf en heeft tegenwoordig twee andere takken:

  • Gasunie Transport Services (GTS): Houdt zich vooral bezig met operationele taken met betrekking tot het transport en beheer van het netwerk.
  • GasTerra: Houdt zich vooral bezig met de onderhandeling en verkoop van gas op de energiemarkt.

Gasunie contactgegevens en adres

Gasunie heeft kantoren in zowel Nederland als Duitsland. Het is mogelijk het kantoor te bezoeken. In het overzicht hieronder staan de contactgegevens van Gasunie Groningen.

Contactgegevens Gasunie
Contactmethode GasunieContactgegevens Gasunie
Telefoonnummer Gasunie Nederland(050) 521 91 11
E-mail Gasunie Nederland[email protected]

Mocht je Gasunie willen bezoeken, dan kun je naar onderstaand andres gaan. Het is altijd handig om van tevoren te bellen of te mailen om zeker te weten dat je terecht kunt.

N.V. Nederlandse Gasunie
Concourslaan 17
9727 KC
Groningen

Postadres
Postbus 19
9700 MA
Groningen

div class="inshort">

Wat te doen als je een gaslucht in huis ruikt?

Als je gas ruikt, dan is dit een teken dat er waarschijnlijk een gaslek is, wat gevaarlijk kan zijn. Bel in dit geval het Nationaal Storingsnummer 0800 9009. Dit nummer is bereikbaar als je geen elektriciteit of gas meer hebt in huis of als je te maken hebt met een meterstoring.

Gasunie Transport Services (GTS)

Gasunie Transport Services maakt onderdeel uit van Gasunie en houdt zich bezig met de dagelijkse operationale taken die bij gastransport komen kijken. GTS houdt de vraag en aanbod in de gaten en houdt het in balans, zodat zo weinig mogelijk gas en kosten verloren gaan. Bovendien dragen ze bij aan de veiligheid en onderhoud van het gasnetwerk in Nederland en Noord-Duitsland.

Verschil Gasunie en GTS

Het verschil tussen Gasunie en GTS is op te maken uit de manier waarop ze te werk gaan. Gasunie houdt zich meer bezig op strategisch vlak, de ontwikkeling van gastransport en de toekomst van energietransport. Investeren in duurzame projecten en Europese samenwerkingen horen bij het takenpakket van Gasunie, evenals toezicht houden op het gasnetwerk in het algemeen en de betrouwbaarheid ervan.

De dagelijkse taken waarbij actie bij moet worden genomen, horen bij GTS. Deze dochteronderneming beheert het gasnetwerk op operationeel niveau en houdt zich minder bezig met de theoretische en strategische kant waar Gasunie zich op focust.

Uitgifte licenties door GTS

Gasunie Transport Services is ook de organisatie waar partijen licenties moeten aanvragen om aardgas te mogen transporteren of verhandelen op de TTF-markt.

spaarvarken

Bespaar op je energiefactuur

Bel Selectra voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - Selectra
spaarvarken
spaarvarken

Ontvang advies om te besparen op je energiefactuur

Selectra belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - Selectra 

Veelgestelde vragen Gasunie

Wie is de eigenaar van Gasunie?

Gasunie is eigendom van de Nederlandse staat en wordt beheerd door de overheid. De overheid houdt toezicht op de vervulling van de basisbehoefte van energietoevoer aan huishoudens in Nederland.

Wat is het verschil tussen TenneT en Gasunie?

Zowel TenneT als Gasunie zijn beide in handen van de Nederlandse staat. Beide bedrijven zijn verantwoordelijk voor energietransport in Nederland en een deel van Duitsland. Het verschil tussen de twee is dat TenneT zich bezighoudt met de transport van elektriciteit en Gasunie met het transport van gas.

Wat doet Gasunie Groningen?

Gasunie Groningen heeft als hoofdtaak het gasnetwerk te beheren en te onderhouden in Nederland en Noord-Duitsland. Daarnaast investeren ze ook in de energietransitie en kijken ze hoe ze op een duurzame manier waterstof en groen gas in de toekomst kunnen transporteren.

Wint Gasunie ook gas in Nederland?

Er wordt geen gas gewonnen door Gasunie. Dit wordt gedaan door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een andere organisatie die verantwoordelijk is voor de daadwerkelijke gaswinning. Zij maken na de winning wel gebruik van de gasleidingen van Gasunie.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 17 stemmen vond de informatie nuttig.