Hoe werkt veranderen van aanbieder met nummerbehoud?

Laatste update op
minuten lezen
Nummerbehoud

Als je verandert van aanbieder, kun je tijdens het bestelproces aangeven dat je jouw huidige telefoonnummer wilt behouden. Door gebruik te maken van de optie voor nummerbehoud, zal je nieuwe telecom provider je huidige telefoonnummer overzetten op je nieuwe simkaart en verandert er voor jou verder niets.

Hoe werkt nummerbehoud?

Als je een nieuw sim-only abonnement afsluit, kun je tijdens het bestelproces aangeven dat je jouw huidige telefoonnummer wilt behouden. Jouw nieuwe telecom provider dient er vervolgens voor de zorgen dat jouw telefoonnummer aan je nieuwe simkaart gekoppeld wordt. Dit is een volledig gratis dienst!

Houd voor het aanvragen van nummerbehoud, jouw huidige klantnummer en het nummer van jouw simkaart bij de hand. Afhankelijk van de provider, dien je beide of een van deze nummers door te geven.

Nadat je abonnement bij je nieuwe provider is besteld, zul je een nieuwe simkaart ontvangen. Op de datum dat je nieuwe abonnement zal ingaan, wacht je tot het bereik op jouw oude simkaart wegvalt. Op dat moment verwissel je de simkaart in je smartphone, waarna je meteen bereik zult hebben.

Nummerbehoud met een vaste telefoon

Ook als je vaste telefoon abonnement hebt, kun je gebruik maken van nummerbehoud. Verhuis je? Dan kun je enkel jouw huidige telefoonnummer behouden als je in dezelfde regio blijft. Iedere regio heeft namelijk zijn eigen netnummer. Bij een verhuis naar een andere regio zul je een nieuw telefoonnummer ontvangen.

Voorbeeld

Je bent momenteel woonachtig in de regio Utrecht, dat netnummer 030 heeft. Jouw telefoonnummer begint dus met 030, gevolgd door de rest van het nummer. Je verhuist binnenkort naar de regio Hilversum, dat netnummer 035 heeft. Jouw telefoonnummer zal dus in ieder geval gaan beginnen met 035 in plaats van met 030.

Nummerbehoud bij een prepaid kaart

Had je een sim-only abonnement en stap je over naar een prepaid kaart (bij dezelfde of een andere provider)? Ook dan kun je gebruik maken van nummerbehoud. Je dient hiervoor een prepaid kaart van een van de telecom aanbieders te bestellen en vervolgens via de website nummerbehoud aan te vragen.

Had je al een prepaid kaart en stap je over op een prepaid kaart van een andere telecom provider? Zorg er dan allereerst voor dat je al jouw beltegoed verbruikt. Je verliest namelijk het resterende beltegoed als je jouw prepaid kaart stopzet.

Wanneer kan ik nummerbehoud aanvragen?

Het aanvragen van nummerbehoud kan op meerdere momenten:

 • Na afloop van je huidige contract.
  Je kunt tot maximaal een maand na afloop van je contract nummerbehoud aanvragen bij een nieuwe provider.
 • Tijdens de looptijd van je huidige contract.
  Je hebt hierbij te maken met een opzegtermijn van maximaal een maand en eventueel verbrekingskosten.
 • Op elk moment bij een prepaid kaart.

Het is enkel mogelijk om jouw huidige telefoonnummer te behouden als je al een Nederlands telefoonnummer hebt. Verhuis je bijvoorbeeld van België naar Nederland, dan zul je dus altijd een nieuw telefoonnummer ontvangen en zelf je abonnement bij je huidige, Belgische provider moeten opzeggen.

50+ mobiel nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij 50+ mobiel. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Bel dan naar 088 228 2288.

Ben nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij Ben. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Vul dan het online formulier in.

Budget Mobiel nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij Budget Mobiel. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Dan kun je het beste met de klantendienst van Budget Mobiel contact opnemen.

Caiway nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij Caiway. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Dan kun je het beste met de klantendienst van Caiway contact opnemen.

Delta nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij Delta. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Dan dien je met de klantendienst van Delta contact opnemen.

hollandsnieuwe nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij hollandsnieuwe. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Dan kun je nummerbehoud alsnog aanvragen via de mijn hollandsnieuwe klantenzone.

KPN nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij KPN. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Dan kun je het beste met de klantendienst van KPN contact opnemen.

Stap je naar KPN prepaid over? Je kunt nummerbehoud dan aanvragen door te bellen naar 0800 0402 of door langs te gaan bij een KPN winkel.

Lebara nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij Lebara. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Vul dan het online formulier in.

Lyca Mobile nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij Lyca Mobile. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Vul dan het online formulier in.

Mixtus nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij Mixtus. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Dan kun je het beste met de klantendienst van Mixtus contact opnemen.

Odido nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij Odido. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Vul dan het online formulier in.

Simpel nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij Simpel. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Dan kun je het beste met de klantendienst van Simpel contact opnemen.

Simyo nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij Simyo. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Dan kun je nummerbehoud alsnog aanvragen via de Mijn Simyo klantenzone.

Vodafone nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij Vodafone. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Dan kun je het beste met de klantendienst van Vodafone contact opnemen.

Stap je naar Vodafone prepaid over? Je kunt nummerbehoud dan aanvragen door het invullen van een van de twee online formulieren:

Youfone nummerbehoud

Je kunt tijdens het bestelproces van je nieuwe abonnement nummerbehoud aanvragen bij Youfone. Heb je het bestelproces al afgerond zonder aan te geven dat je gebruik wilt maken van nummerbehoud? Dan kun je het beste met de klantendienst van Youfone contact opnemen.

Wanneer kan ik veranderen van telecom provider?

Wanneer je kunt veranderen van aanbieder, is afhankelijk van het soort contract dat je hebt afgesloten:

 • Maandelijks contract
  Je kunt op elk moment je abonnement opzeggen. Houd hierbij wel rekening met een opzegtermijn van een maand.
 • Een- of tweejaarscontract
  Je kunt vanaf 120 dagen voor de einddatum van je contract je abonnement opzeggen. Jouw nieuwe abonnement zal dan ingaan op de dag dat jouw huidige abonnement afloopt.

Als je eerder jouw abonnement wilt opzeggen, kun je jouw abonnement afkopen. De kosten hiervoor staan gelijk aan de abonnementskosten tot aan het einde van je contract.

Bij sommige telecom aanbieders is het mogelijk om al vroegtijdig jouw sim only te verlengen, waarbij je jouw abonnement eenvoudig kunt aanpassen naar een die beter bij jou past (bij dezelfde aanbieder).

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 16 stemmen vond de informatie nuttig.