Speedtest: test je internetsnelheid in 1 minuut

Laatste update op
minuten lezen
Speedtest

Internetsnelheid testen

Downloadsnelheid
--
Mbps
Uploadsnelheid
--
Mbps
Ping
--
ms
Jitter
--
ms
Loss
--
%
Herstarten speedtest
Video's streamen: -- Slecht Onvoldoende Gemiddeld Goed Uitstekend
Online gamen: -- Slecht Onvoldoende Gemiddeld Goed Uitstekend
Videobellen: -- Slecht Onvoldoende Gemiddeld Goed Uitstekend
Start speedtest

De Selectra speedtest meet in 1 minuut wat je downloadsnelheid, uploadsnelheid, ping, jitter en loss is. Bovendien wordt na het testen van je internetsnelheid aangegeven hoe goed je internetverbinding is om video's te streamen, online te gamen en online videogesprekken te houden.

Tips voor het uitvoeren van een speedtest

De resultaten van een speedtest zijn eenvoudig te beïnvloeden. Om zo betrouwbaar mogelijke resultaten te krijgen, raden wij aan om onderstaande tips te volgen bij het testen van je internetsnelheid:

 • Voer de speedtest uit op een computer die via een internetkabel aangesloten is op de modem/router.
 • Voer de speedtest niet uit op een oud apparaat. Oudere toestellen zijn namelijk al langzamer dan nieuwe toestellen met een nieuwe technologie.
 • Voer de speedtest niet uit op een werkcomputer. Werkcomputers zijn vaak verbonden met een bedrijfsnetwerk.
 • Download en upload niets (automatisch of handmatig) tijdens het uitvoeren van de speedtest.
 • Sluit zoveel mogelijk programma's, applicaties en tabbladen tijdens het uitvoeren van de speedtest.
 • Voer voor het uitvoeren van de speedtest een viruscontrole uit om zoveel mogelijk virussen en spyware van je toestel af te krijgen.

Je internetsnelheid testen doe je bovendien het beste op verschillende toestellen, in verschillende browsers, op verschillende dagen en op verschillende tijdstippen. Zo krijg je een goed beeld van de internetsnelheid in je woning.

Tips voor het uitvoeren van een speedtest op wifi

Over het algemeen raden wij af om een speedtest op wifi te doen. De afstand van het toestel naar de modem, bijvoorbeeld, kan namelijk van grote invloed zijn op de snelheid van je internetverbinding.

Als je desalniettemin een speedtest op wifi wilt uitvoeren, raden wij om je zo dicht mogelijk bij de modem/router te bevinden. Zo kun je de beste resultaten krijgen.

Natuurlijk kun je de speedtest ook in andere ruimtes in je woning uitvoeren, bijvoorbeeld daar waar je een slechte verbinding hebt. Door het testen van je internetsnelheid kun je vervolgens achterhalen wat in die ruimte de internetsnelheid is en kun je een beslissing maken over een passende vervolgstap (bijvoorbeeld welke wifi-versterker je nodig hebt).

Speedtest op internet vs fiber

Tussen een speedtest op internet of een speedtest op fiber zitten geen hele grote verschillen. Je internetsnelheid testen zal namelijk op dezelfde manier gedaan worden.

Wel kunnen er duidelijk verschillen gemerkt worden in de resultaten. Een glasvezelverbinding is over het algemeen namelijk sneller, zelfs als je geen internetabonnement met een hogere internetsnelheid hebt, en er gaat minder data verloren.

Resultaten uit de speedtest begrijpen

Uit de speedtest van Selectra komen vijf resultaten: downloadsnelheid, uploadsnelheid, reactietijd, jitter en loss. Elk van deze resultaten is van invloed op een ander onderdeel van je internetsnelheid.

 • Downloadsnelheid
  Hoelang het duurt om een bestand te downloaden van de server. Dit wordt weergegeven in Megabits per seconde (Mbps of Mb/s) en is beter naarmate de resultaten hoger zijn. Hoe hoger het resultaat is, des te meer data je namelijk per seconde kunt downloaden van de server.
 • Uploadsnelheid
  Hoelang het duurt om een bestand te uploaden naar de server. Dit wordt weergegeven in Megabits per seconde (Mbps of Mb/s) en is beter naarmate de resultaten hoger zijn. Hoe hoger het resultaat is, des te meer data je namelijk per seconde kunt uploaden naar de server.
 • Reactietijd
  Hoelang het duurt voordat je een reactie krijgt naar aanleiding van een activiteit die jij uitgevoerd hebt (zoals een klik op een link). Dit wordt weergegeven in milliseconden (ms) en is beter naarmate de resultaten lager zijn. Hoe lager het resultaat is, des te sneller de reactie.
 • Jitter
  Hoe betrouwbaar je netwerk is. Dit wordt weergegeven in milliseconden (ms) en is beter naarmate de resultaten lager zijn. Hoe lager het resultaat is, des te betrouwbaarder het netwerk namelijk is.
 • Loss
  Hoeveel procent van de verstuurde data verloren gaat. Dit wordt weergegeven in een percentage (%) en is beter naarmate de resultaten lager zijn. Hoe lager het resultaat is, des te minder data namelijk verloren gaat.

Gemiddelde internetsnelheid in Nederland

Elke maand geeft Ookla weer wat de gemiddelde vaste en mobiele internetsnelheid van alle landen ter wereld zijn volgens de Ookla speedtest. Hierbij geven zij weer wat de gemiddelde download- en uploadsnelheid is, maar ook wat de reactietijd en jitter is.

De gemiddelde internetsnelheid in Nederland per maand - bron: Ookla

De gemiddelde mobiele internetsnelheid in Nederland per maand - bron: Ookla

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 23 stemmen vond de informatie nuttig.