Welke internetsnelheid heb ik nodig? Gratis rekenmachine

Laatste update op
minuten lezen
benodigde internetsnelheid

Welke internetsnelheid jij thuis nodig hebt, is afhankelijk van hoeveel toestellen er bij jou thuis van internet gebruik maken en wat er precies op internet gedaan wordt. Het versturen van een e-mail is namelijk minder zwaar dan een film streamen op Netflix en een huishouden bestaande uit twee volwassenen heeft over het algemeen een lagere internetsnelheid nodig dan een gezin met twee volwassenen, twee tieners en een peuter.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Welke internetsnelheid jij thuis nodig dient te hebben, is van verschillende factoren afhankelijk. Des te meer apparaten er gebruik maken van internet, des te hoger je internetsnelheid moet zijn.

Hetzelfde geldt als je zwaardere dingen op internet doet, zoals veel streamen ten opzichte van enkel een paar e-mailtjes versturen. Met onze tool bereken jij welke internetsnelheid jij nodig dient te hebben.

Bereken welke internetsnelheid jij nodig hebt

Laden

Benodigde internetsnelheid voor Netflix, Disney+ en SkyShowtime

Wanneer je via een streamingplatform zoals Netflix, Disney+ of SkyShowtime televisie kijkt, ben je aan het streamen. Hierbij zal het restant van de film of aflevering "gedownload" worden, terwijl jij aan het kijken bent. Om te voorkomen dat het beeld op een gegeven moment vastloopt, is een goede internetsnelheid van belang.

Welke internetsnelheid jij nodig hebt voor Netflix, Disney+, SkyShowtime, etc., is afhankelijk van de kwaliteit waarin je streamt. Des te beter de kwaliteit is, des te hoger de internetsnelheid dient te zijn:

 • Standaard kwaliteit (SD): 3 Mbps per toestel
 • Hoge kwaliteit (HD): 5 Mbps per toestel
 • 4K-kwaliteit (4K): 25 Mbps per toestel

Benodigde internetsnelheid om te gamen

In tegenstelling tot bij streamen, is bij gamen vooral de uploadsnelheid en de reactietijd van belang. De uploadsnelheid zorgt er namelijk voor dat data zo snel mogelijk naar de server geüpload wordt, terwijl de reactietijd ervoor zorgt dat zo snel mogelijk te zien is wat jij met je muis of via je toetsenbord hebt gedaan (bijvoorbeeld een poppetje bewegen).

Hierbij geldt in principe dat een hogere uploadsnelheid beter is, maar over het algemeen kun je met 15 tot 30 Mbps ook al prima uit de voeten als er meerdere apparaten thuis met internet verbonden zijn. Zijn er geen andere apparaten met internet verbonden, dan is 5 Mbps als uploadsnelheid al voldoende voor gamers.

De reactietijd is voor gamers het belangrijkste. Hoe lager de reactietijd is, des te beter de game-ervaring is. Hierbij kun je van het volgende uitgaan:

 • Reactietijd lager dan 40 ms: Goed
 • Reactietijd tussen de 40 - 70 ms: Prima
 • Reactietijd tussen de 70 en 100 ms: Slecht
 • Reactietijd boven de 100 ms: Zeer slecht

Wat is mijn internetsnelheid?

Middels een speedtest is het mogelijk om te achterhalen wat op het moment van meten op dat toestel de internetsnelheid is. Deze resultaten zijn eenvoudig te beïnvloeden, waardoor Selectra adviseert om op verschillende dagen en tijdstippen en op meerdere toestellen je internetsnelheid te testen.

In de speedtest van Selectra geven wij weer wat na het testen de download- en uploadsnelheid is, wat je reactietijd (ping) is, hoe betrouwbaar (jitter) je netwerk is en hoeveel data er verloren (loss) is. Bovendien geeft onze speedtest aan hoe goed je internetverbinding is om video's te streamen, online te gamen en video te bellen.

Internetsnelheid testen

Downloadsnelheid
--
Mbps
Uploadsnelheid
--
Mbps
Ping
--
ms
Jitter
--
ms
Loss
--
%
Herstarten speedtest
Video's streamen: -- Slecht Onvoldoende Gemiddeld Goed Uitstekend
Online gamen: -- Slecht Onvoldoende Gemiddeld Goed Uitstekend
Videobellen: -- Slecht Onvoldoende Gemiddeld Goed Uitstekend
Start speedtest

Welke factoren beïnvloeden mijn internetsnelheid?

De internetsnelheid is eenvoudig te beïnvloeden. Zo geldt over het algemeen dat een wifi-verbinding langzamer is dan een bedrade internetverbinding. Dit komt voornamelijk voort uit het feit dat er veel stoorzenders in huis (kunnen) zijn die het wifi-signaal blokkeren. Hierdoor heb je bijvoorbeeld vlak naast de modem op de begane grond een goede verbinding, maar op de tweede verdieping nauwelijks signaal.

Een andere factor die de internetsnelheid beïnvloed, is hoeveel er tegelijkertijd op internet gedaan wordt. Als de bandbreedte van je internetverbinding (de maximale internetsnelheid) (bijna) overschreden wordt, zul je namelijk merken dat de internetverbinding langzamer is.

Het is hierbij ook belangrijk om in gedachten te houden dat de internetsnelheid zoals aangegeven in je contract een theoretische internetsnelheid betreft. De daadwerkelijke internetsnelheid in je woning zal lager zijn en is bovendien afhankelijk van het soort internetaansluiting.

Voorbeeld maximale bandbreedte

Een gezin bestaat uit twee volwassenen en een peuter. Eén van de ouders werkt regelmatig thuis, waarbij er video-gebeld wordt, de andere ouder werkt parttime en is daardoor ook regelmatig overdag thuis. De peuter is de gehele dag thuis, waarbij Disney+ vrijwel de gehele dag aanstaat (HD-kwaliteit). Buiten de TV en computer zijn er twee mobiele telefoons met internet verbonden.

Om aan het basisverbruik te voldoen, is een bandbreedte van 18 Mbps nodig. Voor de thuiswerkende ouder komt daar nog eens 18 Mbps bovenop. Voor het vermaken van de peuter is een bandbreedte van 7 Mbps nodig. Dit komt neer op een totale bandbreedte van 43 Mbps.

Als dit gezin een abonnement met een internetsnelheid van 50 Mbps had afgesloten, dan was de kans groot geweest dat ze een trage internetsnelheid ervaarden. Een theoretische internetsnelheid van 100 Mbps was daarentegen wel voldoende geweest om aan de behoeften te voldoen.

Een ander factor die een rol speelt in de internetsnelheid bij jou thuis, is de plaatsing van de modem. Een modem waar veel stoorzenders bij in de buurt staan, stuurt een minder sterk signaal uit dan een modem zonder stoorzenders in de buurt.

 Heb jij daarnaast veel oudere toestellen? Dit kan ook een negatieve invloed hebben op je internetsnelheid. Op oudere toestellen zelf zal de internetsnelheid namelijk lager zijn, maar oudere toestellen beïnvloeden ook de algehele internetsnelheid thuis.

Wat is een goede internetsnelheid?

Wat een goede internetsnelheid is, is afhankelijk van twee factoren: wat is je gecontracteerde internetsnelheid en wat voor internetaansluiting heb jij?

Het is nooit mogelijk om een internetsnelheid te hebben dat sneller is dan in je contract is opgenomen. Bovendien betreft dit een theoretische internetsnelheid en is de echte internetsnelheid bij jou thuis lager. Hoeveel lager dit is, is echter afhankelijk van je internetaansluiting.

In Nederland kennen we drie verschillende soorten internetaansluitingen: koper, coax en glasvezel. Koper is de oudste technologie en ook de langzaamste, glasvezel is de nieuwste en de snelste. Met glasvezel kunnen niet alleen veel hogere internetsnelheden behaald worden dan met koper en coax, maar is er ook minder snelheidsverlies.

Uiteindelijk zal iedereen iets anders verstaan onder een goede internetsnelheid. Voor de één zal 100 Mbps goed zijn, terwijl de ander minimaal 300 Mbps nodig heeft. Je zult dus vooral voor jezelf na moeten gaan of jij tevreden bent met de internetsnelheid bij jou thuis.

Hoe kan ik mijn internetsnelheid verbeteren?

Als je niet tevreden bent met je internetsnelheid, kun je zelf het een en ander proberen om je internetsnelheid te verbeteren. De eenvoudigste methoden voor het verbeteren van je internetsnelheid zijn:

 • een andere internetbrowser gebruiken;
 • minder op hetzelfde moment op internet doen;
 • al je toestellen (inclusief modem) controleren op updates en updaten indien mogelijk;
 • je toestellen opnieuw opstarten;
 • de plaatsing van je modem controleren;
 • je toestel met een kabel op de modem aansluiten (indien mogelijk) in plaats van wifi gebruiken;
 • een wifi-versterker aanschaffen;
 • oude toestellen (inclusief modem) vervangen.

Als deze tips niet helpen om je internetsnelheid te verbeteren, of je wilt liever geen extra kosten maken door het aanschaffen of huren van nieuwe toestellen, kun je altijd overwegen om te veranderen van abonnement.

Als je een nieuw abonnement voor internet wilt afsluiten (bij dezelfde of een andere provider), is het dan vooral belangrijk om te kijken naar wat momenteel je theoretische en daadwerkelijke internetsnelheid in huis is en te zorgen dat je een abonnement afsluit met een hogere internetsnelheid (dat gelijk staat aan meer bandbreedte).

Wat is een goede plaatsing van de modem?

Voor de beste internetsnelheid plaats je de modem op een open plek en op ongeveer één meter hoogte. Zorg er hierbij bovendien voor dat een aquarium of elektronische toestellen op minimaal één meter afstand staan, zodat ze het signaal niet verstoren. Over het algemeen is het het beste als je de modem kunt zien staan vanaf de plek waar jij voornamelijk zult surfen op internet.

Als de modem gemonteerd moet worden aan een modem, kun je dit het beste aan een binnenmuur doen, omdat een modem aan alle kanten signalen uitstraalt. Kijk daarnaast goed in de handleiding na hoe de modem gemonteerd moet worden. Vaak geld dat de lampjes aan de voorkant moeten zitten, behalve als die in een kelder geplaatst moet worden, laat de lampjes dan naar boven wijzen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 17 stemmen vond de informatie nuttig.