Wat is glasvezel, de voor- en nadelen en de dekking?

Laatste update op
minuten lezen
Glasvezel

Glasvezel is de laatste ontwikkeling in de aansluiting van vast internet, die grote voordelen kent ten opzichte van zijn voorgangers. In Nederland had in het derde kwartaal van 2023 ruim 85% van de huishoudens* een glasvezelaansluiting, tegenover 98% van de huishoudens* met een COAX-aansluiting.

Voor- en nadelen van fiber

Glasvezel (ook wel fiber genoemd) is de nieuwste technologie op het gebied van vaste internetaansluitingen en is de opvolger van koper- en COAX-aansluitingen. Glasvezel kent een groot aantal voordelen ten opzichte van andere netwerkaansluitingen, maar helaas ook enkele nadelen.

 • Met glasvezel kunnen veel hogere internetsnelheden behaald worden.
 • Een glasvezelverbinding is stabieler en veiliger.
 • Beeld en geluid is bij een glasvezelaansluiting scherper.
 • De reactietijd is bij glasvezel ultralaag.
 • Glasvezel kost minder energie en is daardoor duurzamer en beter voor het milieu.
 • Nog niet iedereen kan glasvezel laten aansluiting in hun woning.
 • Er zal een nieuwe installatie benodigd zijn voordat je glasvezel kunt afsluiten.

Wat is de glasvezeldekking?

In het eerste kwartaal van 2024 was er een glasvezeldekking van 85%, met 7,38 miljoen huishoudens* die al een fiberaansluiting hebben. Daarvan hebben pas 2,92 miljoen huishoudens* ook daadwerkelijk een glasvezel abonnement afgesloten.

COAX (aansluiting via de kabel) heeft daarentegen 8,13 miljoen aansluitingen*, waarvan 3,29 miljoen huishoudens* actief gebruik maken. Er zijn 5,35 miljoen koperaansluitingen* in Nederland, met 2,18 miljoen actieve gebruikers*.

Woningen kunnen op meerdere netwerken aangesloten worden. Als dit het geval is, zullen deze woningen dubbel geteld worden. Daarbij is het ook belangrijk om in gedachten te houden dat bovenstaande kaart wordt gemaakt op basis van de aangeleverde gegevens van de glasvezelexploitanten. Het kan dus zijn dat voor sommige gebieden de kaart niet 100% compleet is.

Glasvezel check doen

Wil je weten of er glasvezel op jouw postcode beschikbaar is? Je kunt hiervoor gebruik maken van de interactieve glasvezelkaart van het ACM.

 1. Kies de provincie waarin je woont.
 2. Kies de gemeente waarin je woont.
 3. Kies de postcode waarop je woont.
 4. Beweeg je muis over de kaart.

In de pop-up die vervolgens verschijnt, vind je hoeveel en welke glasvezelexploitanten op jouw postcode actief zijn. Daarnaast vind je ook terug hoeveel glasvezelaansluitingen zijn aangelegd op die postcode.

Wanneer vindt de glasvezelaansluiting bij mij plaats?

Is er momenteel nog geen glasvezelaansluiting mogelijk op jouw adres? De fiberexploitanten zijn nog bezig met de aanleg van glasvezel. De hoeveelheid fiberaansluitingen zal in de komende jaren echter nog toenemen.

Bij verschillende glasvezel aanbieders kun je via hun website een netwerkkaart vinden. Bij sommige staat hierop ook aangegeven waar de uitrol van fiber al ingepland is. Het aanvragen van een internetaansluiting op jouw adres is helaas niet mogelijk. Je zult dus moeten wachten tot jouw adres aan de beurt is.

Wie verzorgt de aanleg van fiber?

De netwerkoperatoren zorgen ervoor dat woningen op hun glasvezelnetwerk aangesloten worden. De glasvezelaansluiting kan door nationale, maar ook de regionale internetaanbieders, geregeld worden.

De landelijke glasvezelexploitanten met hun eigen netwerk zijn:

 • Delta Fiber Netwerk
 • Glaspoort
 • KPN NetwerkNL
 • Odido
 • Open Dutch Fiber

Hiernaast zijn er nog verschillende regionale glasvezelexploitanten, zoals CAI Harderwijk, Digitale Stad, GlasDraad, GlaswebVenray, Glasvezel Helmond, Kabelnoord, Kabeltex, Midden-BrabantGlas, Primevest, SKP, SKV en WeConnect Waalre.

Hoe werkt de glasvezelaansluiting?

De installatie van fiber bestaat uit drie fasen:

 1. Installatie van fiber in je straat
  De glasvezelexploitanten leggen in je straat de glasvezelkabels aan.
 2. Installatie van fiber in je woning
  De glasvezelexploitanten trekken de glasvezelkabels door tot aan je woning.
 3. Aansluiting van fiber in je woning
  De glasvezelkabel wordt aangesloten op een speciale glasvezel modem, die naast je normale modem wordt geplaatst. Deze stap wordt pas uitgevoerd zodra je een glasvezel abonnement hebt afgesloten.
Hoe werkt de glasvezelaansluiting?

Is de glasvezelaansluiting verplicht?

Op het moment dat je woning aangesloten kan worden op het glasvezelnetwerk van een fiberexploitant, zul je hiervan bericht ontvangen met alle benodigde informatie rondom de glasvezelaansluiting. Jij kunt vervolgens beslissen of je wilt dat de aansluiting ook daadwerkelijk plaatsvindt.

Het advies van Selectra is om de aansluiting direct uit te laten voeren. In de meeste gevallen zal dit namelijk gratis zijn, terwijl er op een later moment (grote) kosten aan verbonden kunnen zijn.

Daarnaast hoef je nog geen glasvezel abonnement af te sluiten als je de aansluiting hebt, maar je hebt de aansluiting al wel wanneer je zou willen overstappen naar een fiber abonnement.

Hoe kies je een glasvezel abonnement?

Enkel en alleen omdat je een glasvezelaansluiting hebt een fiber abonnement afsluiten, is in onze ogen niet nodig. Wij raden aan om alle internetabonnementen te vergelijken, zowel met een koper-, COAX- als fiberaansluiting.

Als je internet wilt vergelijken, is het belangrijk om voor jezelf na te gaan welke internetsnelheden je nodig verwacht te hebben. Middels een speedtest kun je nagaan wat momenteel de internetsnelheid bij jou thuis is.

Vervolgens is het ook verstandig om de telecom aanbieders te vergelijken op basis van contactmogelijkheden en reviews. Zo kun jij een abonnement afsluiten bij een provider die aan al je wensen en behoeften voldoet.

Is een fiber abonnement duurder?

Een fiber abonnement hoeft niet duurder te zijn dan een abonnement met een koper- of COAX-aansluiting. Het kan natuurlijk wel het geval zijn dat de abonnementen duurder zijn, vaak doordat de internetsnelheden hoger zijn.

Het is bij het vergelijken van alle internetabonnementen dus ook belangrijk om voor jezelf een budget vast te stellen. De prijzen van de abonnementen lopen ver uit elkaar, zelfs als ze qua voorwaarden van het abonnement vergelijkbaar zijn.

Glasvezel aanbieders in Nederland

Er zijn in Nederland een groot aantal glasvezel aanbieders, waarbij je een fiber abonnement ofwel los ofwel in een alles-in-1 pack kunt afsluiten.

 • Budget Alles-in-1
 • Caiway
 • DELTA
 • edpnet
 • Freedom Internet
 • Gofiber
 • KPN
 • Jonaz
 • Mixtus
 • Odido
 • Online.nl
 • Solcon
 • Youfone
 • Ziggo

*Gegevens afkomstig uit het dasboard van de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 21 stemmen vond de informatie nuttig.