Overstappen energie 2025: hoe stap je over?
Huishoudens in Nederland kunnen vrij overstappen van energiecontract, ook als de looptijd van het contract nog niet is afgelopen. Het kan echter wel zijn dat als je vóór het einde van je contract een energie overstap aanvraagt, er een opzegboete in rekening wordt gebracht. Bekijk hier alle procedures, regels en of het verstandig is om over te stappen.
Hoe overstappen energie in 2025?
In Nederland staan huishoudens geheel vrij om te veranderen van energieleverancier als de looptijd van hun contract is afgelopen of als het energiecontract een looptijd van onbepaalde duur heeft. Het is ook mogelijk om een energie overstap aan te vragen als de looptijd van het contract nog niet ten einde is gekomen.
Overstappen van energiecontract is erg makkelijk en kan al binnen een aantal minuten worden geregeld. Selectra doorloopt alle stappen.
Stap 1: energieleveranciers vergelijken
Voordat je gaat overstappen is het erg belangrijk om de tarieven en voorwaarden van alle leveranciers te vergelijken. Er kunnen namelijk grote verschillen zitten in de prijzen die energieleveranciers vragen voor gas en stroom. Voer een vergelijking altijd uit op basis van je jaarlijkse energieverbruik om zo de beste aanbiedingen te achterhalen voor jouw situatie.
Kijk daarnaast ook naar de kwaliteit van de dienstverlening die de leverancier aanbiedt en of er eventuele aanvullende diensten zijn waar je gebruik van wilt maken, zoals de installatie van zonnepanelen of ketelonderhoud. Sommige leveranciers bieden een uitgebreide hoeveelheid diensten aan, terwijl anderen zich enkel focussen op gas en stroom.
Stap 2: ga een nieuw contract aan
Zodra je alle tarieven hebt vergeleken en een nieuwe leverancier en/of contract hebt gevonden met aantrekkelijke tarieven en goede diensten, kan je de energie overstap aanvragen. Dit doe je door een nieuw contract aan te vragen bij een leverancier naar keuze en vervolgens akkoord te gaan met het voorstel dat je hebt ontvangen.
Het opzeggen van je oude contract zal automatisch verlopen. Je nieuwe leverancier neemt contact op met je vorige gas- en/of stroomleverancier om het contract te beëindigen. Hiervoor hoef je dus zelf geen actie te ondernemen.
Stap 3: doorgeven van de meterstanden
Zowel je nieuwe als oude energieleverancier hebben de meterstanden van je gas- en/of elektriciteitsmeter nodig. Indien je een analoge energiemeter hebt, dan zal je de meterstanden zelf moeten doorgeven aan je leverancier. Met een digitale meter gebeurt dit automatisch nadat je hiervoor toestemming hebt gegeven.
Wanneer de energieleverancier de meterstanden nodig heeft, zal de klantenservice contact met je opnemen met meer informatie. We raden aan om een foto te maken van de meterstanden nadat deze zijn opgevraagd en een kopie te bewaren van het ingevulde formulier dat je naar je energieleverancier hebt gestuurd.
Stap 4: rekeningen van je nieuwe leverancier
Op de afgesproken datum zal je nieuwe energieleverancier beginnen met het leveren van gas en/of elektriciteit. Vanaf dit moment zal je dus ook de energiekosten moeten betalen aan je nieuwe leverancier. Zodra je de eindafrekening hebt ontvangen van je oude leverancier is de overstap volledig afgerond.
Sluit een vast contract af
Bel onze energieadviseurs om het beste energiecontract voor jou te vinden (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Kom meer te weten over het vaste energiecontract
Vergelijk gratis met onze energievergelijker.
Vergelijking energieleveranciers gas en stroom 2025
In de tabellen die hieronder staan weergegeven, zijn de tarieven van een vast contract van een jaar te zien. Aan de hand van deze overzichten is het makkelijker de juiste aanbieder te kiezen die bij je verbruik past. Indien je interesse hebt in een ander type energiecontract, lees dan meer informatie over een variabel energiecontract of een dynamisch energiecontract.
Vergelijking energieleveranciers vast contract stroom
Selectra heeft een samenwerkingsverband met de bovenstaande leverancier(s). Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van de leverancier. Selectra krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.
Bespaar op je energiefactuur
Bel Selectra voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Ontvang advies om te besparen op je energiefactuur
Vergelijk gratis met onze energievergelijker.
Vergelijking energieleveranciers vast contract gas
Selectra heeft een samenwerkingsverband met de bovenstaande leverancier(s). Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van de leverancier. Selectra krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.
Wanneer kan ik overstappen energie?
Er wordt soms gezegd dat het goed is om elk jaar over te stappen. Dit is absoluut niet het geval. Wel is het aan te raden om elk jaar de prijzen te vergelijken als de looptijd van je huidige abonnement is afgelopen. Als je ziet dat het prijsverschil met je huidige contract hoog is, kan je overstappen. Zo niet, is het natuurlijk gewoon mogelijk om klant te blijven bij je huidige energieleverancier.
Het is ook mogelijk om over te stappen als de looptijd van je contract nog niet is afgelopen. Er zal in dit geval wel een opzegvergoeding in rekening worden gebracht, maar in sommige gevallen zijn de besparingen groter dan deze vergoeding. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een vast contract hebt afgesloten, maar de prijzen ineens flink dalen.
Alle tarieven vergelijken?
Energie vergelijken doe je met Selectra.
Boete overstappen energie
Mocht je een vast energiecontract of een contract voor bepaalde tijd eerder opzeggen dan de genoemde einddatum? Dan is het heel goed mogelijk dat dit extra kosten met zich meebrengt.
Indien je een vast energiecontract opzegt voordat de looptijd is afgelopen, is de kans groot dat je een opzegboete moet betalen. Deze opzegboete wordt door de energieleverancier berekend aan de hand van de geldende energieprijzen en de tijd die je nog zou moeten betalen. Alleen de energieleverancier kan het exacte bedrag van de boete vertellen. Deze is gebaseerd op het geschatte verlies dat de leverancier lijdt.
Soms kan het in je voordeel werken om contractbreuk te plegen. Is bijvoorbeeld het voordeel wat je behaalt bij een leverancierswissel groter dan de opzegvergoeding zelf, dan is het uiteraard verstandiger om contract eerder dan de einddatum op te zeggen. In een aantal gevallen zijn er zelfs speciale acties waarbij je nieuwe energieleverancier de opzegboete bij je oude leverancier betaalt.
Wanneer overstappen energie zonder boete?
In Nederland hoef je nooit een energieboete te betalen als je een variabel of dynamisch energiecontract opzegt.
Nu overstappen energie of wachten?
Door te blijven vergelijken, weet je zeker of er een energieleverancier is die beter bij je verbruik en voorkeuren past. In het overzicht hieronder zie je een paar punten waarop je kunt letten om te weten of nu het moment is om over te stappen.
- Lopend contract: Als je een vast contract hebt met lage tarieven, dan kan het voordelig zijn om dat contract te behouden. Heb je een variabel energiecontract dat veranderende prijzen heeft, dan kan overstappen interessant zijn. Zeker als de prijzen ineens omhoog schieten.
- Bekijk marktprijzen: Het is verstandig om de marktprijzen in de gaten te houden. Dit kan bijvoorbeeld op de TTF-markt. Als de prijzen hard stijgen en dit voor een lange tijd wordt verwacht, kan een vast contract een verstandige keuze zijn. Zo ben je verzekerd van een vaste prijs voor een bepaalde tijd. Als de marktprijzen dan nog meer stijgen, blijft het tarief dat jij moet betalen hetzelfde.
- Duurzame voorkeuren: Indien je het belangrijk vindt dat je energieleverancier groen bezig is, dan kun je ook onderzoeken welke leveranciers zich hard inzetten voor een duurzame wereld door bijvoorbeeld te investeren in groene energie.
- Acties en kortingen: Let ook op acties en kortingen die energieleveranciers aanbieden en doe er je voordeel mee. Bekijk daarnaast natuurlijk ook de andere tarieven en vergelijk de uiteindelijke prijzen met andere leveranciers.
Vragen over je slimme of analoge meter?
Bel Selectra voor advies over je energiemeter. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Ontvang gratis advies over je energiemeter.
Vergelijk met onze gratis energievergelijker.
Overstappen van zakelijk naar particulier energie
Overstappen van een zakelijk naar particulier energiecontract kan voordelig zijn. Zeker als bepaalde omstandigheden veranderen. Het is raadzaam om het type contract te veranderen aan het einde van de looptijd, om boetes te voorkomen. In de volgende situaties kan een particulier energiecontract beter zijn.
- Je werkt niet meer vanuit een zakelijk kantoorpand, maar vanuit thuis.
- Je verbruikt zo weinig energie, waardoor een zakelijk contract meer geld kost dan een particulier energiecontract.
- Je bedrijfsstructuur verandert en gaat van een groot bedrijf naar een zelfstandige onderneming.