logo vandebron
logo vandebron

Vraag een laadpas aan bij Vandebron (Officiële Selectra-partner)

Bestel een Vandebron laadpas en ontvang tijdelijk 250 km gratis.

Energieprijzen Nederland: informatie, evolutie en prognoses

Laatste update op
minuten lezen
Energieprijzen

In de afgelopen jaren zijn de prijzen van stroom en gas veel in het nieuws geweest, onder andere door internationale conflicten en de extreem hoge prijzen. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over de energieprijzen in Nederland en de prognoses voor de lange termijn.

Opbouw energieprijzen Nederland

De energieprijzen in Nederland bestaan uit een aantal verschillende componenten. De prijs die je betaalt aan je energieleverancier is dus niet volledig bestemd voor je leverancier, maar wordt verdeeld over alle belanghebbenden.

De grootste kostenpost is de energiekost. Dit is het bedrag dat je energieleverancier hanteert voor de energie in kWh of kubieke meter. Daarnaast spelen de belastingen en netwerkkosten ook een grote rol op je energierekening. De totale Nederlandse energieprijs bestaat uit de volgende componenten:

 • Energiekosten
 • Vaste leveringskosten
 • Regiotoeslag
 • Energiebelasting
 • Opslag duurzame energie
 • Netwerkkosten
 • Btw

De energiekosten

De energiekosten, de grootste invloed op de energieprijs, worden onder andere bepaald door je energieleverancier en de inkoopkosten. Deze prijs bevat onder andere de daadwerkelijke kosten van gas of elektriciteit, de kosten van je energieleverancier (personeel, systemen, etc.) en een winstmarge.

Afhankelijk van je energiecontract, staan de energiekosten gedurende de looptijd van je contract vast of bewegen ze mee met de marktprijzen van energie.

Heffingen en belastingen op energie

Op gas en elektriciteit betalen we in Nederland enkele belastingen en heffingen. De belangrijkste twee zijn de energiebelasting en de btw. In de tabel hieronder zijn de tarieven van de energiebelasting voor elektriciteit en gas voor huishoudens in de afgelopen jaren weergegeven.

Evolutie nettarieven Nederland
JaarEnergiebelasting elektriciteit (per kWh)Energiebelasting aardgas (per m3)
20170,10310,25244
20180,104580,26001
20190,098630,29313
20200,097700,33307
20210,094280,34856
20220,036790,36322
20230,125990,48980

De getoonde prijzen gelden voor elektriciteit tot een verbruik van 10.000 kWh per jaar en voor aardgas tot een verbruik van 170.000 m3 per jaar. Beiden betreffen het normale tarief.

Voor gas en elektriciteit die geleverd werd in de periode van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022, was een tijdelijk btw-tarief van 9% van toepassing. Vanaf 1 januari 2023 is de levering van energie weer belast met 21% btw.

Verhoging energiebelasting

In 2024 heeft de overheid de energiebelasting in Nederland op gas verhoogd en op elektriciteit verlaagd. Hiermee wil de overheid het gebruik van elektrische warmteopties stimuleren, zoals warmtepompen.

Nettarieven energie Nederland

Gas en elektriciteit moeten van productielocaties naar steden worden getransporteerd en vervolgens worden gedistribueerd in de stad. Het aanleggen van deze infrastructuur, het onderhoud en het vervoer wordt gedaan door de Nederlandse netbeheerders. De distributie van energie brengt kosten met zich mee en wordt doorberekend in de energieprijs. Op je energierekening zul je dan ook terugzien dat een gedeelte van je kosten naar de netbeheerder gaat.

De netwerkkosten zijn opgebouwd uit vier verschillende onderdelen:

 1. Vastrecht aansluiting (vast tarief op basis van de capaciteit van je aansluiting).
 2. Vastrecht transport (vast tarief voor dekking kosten netbeheerder).
 3. Capaciteitsvergoeding transport (vast tarief op basis van de capaciteit van je aansluiting).
 4. Meterhuur (vast bedrag per maand voor de energiemeter)

De netwerkkosten zijn vooral afhankelijk van de capaciteit van je energiemeter(s). Hoe hoger de capaciteit, hoe hoger de nettarieven. Er worden geen kosten in rekening gebracht aan de hand van je verbruik in kWh of m3.

Evolutie energieprijzen Nederland grafiek

Door de energiecrisis van 2021 en 2022 hebben we in Nederland, maar ook in de rest van Europa, te maken gehad met extreem hoge energieprijzen. Hieronder vind je de evolutie van de gemiddelde gas- en elektriciteitsprijs van alle Nederlandse energieleveranciers sinds februari 2023 op basis van een standaard verbruiksprofiel (exclusief nettarieven en teruggaaf energiebelasting).

Evolutie prijs elektriciteit Nederland

Voordeliger energietarief vinden?

Energie vergelijken in Nederland doe je met Selectra.

Evolutie prijs gas Nederland

Waarom staan de energieprijzen zo hoog?

Dat de energieprijzen afgelopen jaar extreme hoogten hebben bereikt is voor iedereen wel bekend. In de zomer van 2022 werden historische prijzen bereikt, zowel voor de gasprijs als de elektriciteitsprijs. Deze hoge prijzen werden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren.

De belangrijkste oorzaak van de hoge energieprijzen is de oorlog in Oekraïne. Rusland verminderde de aanvoer van aardgas naar de Europese Unie significant, waardoor er al snel tekorten ontstonden en de prijzen de lucht in schoten. Dit had ook een effect op de elektriciteitsprijs, aangezien een groot gedeelte van de elektriciteit in Europa geproduceerd wordt met aardgas.

Voor de oorlog in Oekraïne waren de prijzen al lichtelijk gestegen. Dit kwam onder andere door de sterke toename in de vraag naar gas en elektriciteit en een relatief laag aanbod doordat Europa net uit de lockdowns van Covid-19 kwam. Daarnaast zijn ook de prijzen van EU ETS (Europese CO2-rechten) die producenten van vervuilende elektriciteit (bijvoorbeeld gas- en kolencentrales) moeten aankopen flink gestegen, wat ook weer wordt doorberekend in de prijs.

Verwachting energieprijzen 2024-30

Het is lastig om met zekerheid te zeggen wat de energieprijzen in de komende jaren gaan doen. Selectra verwacht dat er geen grote toe- of afnames meer zullen zijn en dat de energieprijzen in ieder geval de komende tijd nog op een relatief hoog niveau blijven staan. Bovendien blijkt uit analyses van Selectra, waarbij de huidige marktprijzen en de verwachte jaarlijkse marktprijzen met elkaar worden vergeleken, dat er mogelijk nog een kleine prijsstijging in 2024 kan worden verwacht.

advertentie vandebron laadpasadvertentie vandebron laadpas