Slimme energiemeter: voor- en nadelen en werking

De slimme energiemeter is een digitale meter die je gas- en stroomverbruik door het jaar heen meet. Aan de hand van deze gegevens weten jij en je energieleverancier hoeveel je moet betalen voor je energieverbruik. De slimme meter geeft de meterstanden automatisch door, waardoor je dit niet handmatig hoeft te doen. Wat een slimme meter is en hoe die werkt, lees je in dit artikel.
Wat is een slimme meter?
Een slimme energiemeter is een digitaal apparaat dat het energieverbruik van een huishouden meet en automatisch doorstuurt naar de energieleverancier. Hier moet wel toestemming voor zijn gegeven. Als er geen toestemming is gegeven, moet je de zelf de meterstanden uitlezen. De slimme meter vervangt de traditionele ofwel de analoge meter waarbij de meterstanden nog handmatig door moeten worden gegeven.
Slimme meters kunnen zowel elektriciteit als gas meten en geven inzicht in het verbruik via een digitaal display. Bovendien kun je gebruikmaken van het piek- en daltarief wanneer je een energiecontract afsluit en kun je dus geld besparen door bijvoorbeeld de wasmachine op goedkopere tijden aan te zetten.


Vragen over je slimme of analoge meter?
Bel Selectra voor advies over je energiemeter. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)


Ontvang gratis advies over je energiemeter.
Vergelijk met onze gratis energievergelijker.
Voor- en nadelen slimme meter
Het aantal huishoudens met een slimme energiemeter in Nederland groeit. Deze meter is bovendien verplicht voor zonnepaneelhouders. Hieronder lees je de voor- en nadelen van een slimme meter.
Voordelen:
- Slimme meters meten het energieverbruik nauwkeurig, wat bij handmatig aflezen nog weleens fout gaat.
- Meterstanden worden automatisch doorgegeven, waardoor je dit zelf niet meer hoeft te doen.
- Je energieverbruik kun je bekijken en bijhouden in een app van je energieleverancier als die bestaat.
- Storingen worden sneller gevonden en kunnen efficiënter worden opgelost.
Nadelen:
- Door de constante data die wordt gedeeld, ligt privacy soms wat gevoelig.
- De slimme meter is niet bij elke netbeheerder gratis.
Hoe ziet een slimme meter eruit?
Er zijn verschillende slimme energiemeters die in omloop zijn. Er zijn enkele kenmerken die altijd overeenkomen. Zo hebben ze allemaal een digitaal display waarop je je energieverbruik kunt aflezen en zien ze er compact en rechthoekig uit. Bovendien zijn er vaak een aantal knoppen om door het display te kunnen bladeren en de informatie te bekijken die je nodig hebt.

Hoe werkt een slimme meter?
De slimme meter houdt je energieverbruik constant bij. Deze gegevens worden vervolgens opgeslagen en doorgestuurd naar je energieleverancier en netbeheerder. Hiervoor moet wel toestemming voor zijn gegeven. Zelf kun je op het display ook je verbruik raadplegen. Voor een nauwkeuriger inzicht, zoals hoeveel energie je per dag verbruikt en de kosten ervan, kun je een slimme meter app downloaden die de meeste energieleveranciers aanbieden.
Daarnaast rekent de slimme meter een hoog en laag tarief, ook wel dubbeltarief genoemd. Wanneer je een energiecontract afsluit, kun je aangeven dat je een slimme meter hebt, waardoor je gebruik kunt maken van het normaaltarief (piektarief) en daltarief. Het normaaltarief geldt overdag en het daltarief ‘s nachts en gedurende het weekend. De slimme energiemeter schakelt automatisch over tussen deze twee tarieven op de juiste tijden.


Meer informatie over de huidige gas- en stroomtarieven in Nederland
Bel Selectra voor energie-advies en hulp bij het afsluiten van een nieuw energiecontract (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)


Ontvang advies om te besparen op je energiefactuur
Vergelijk gratis met onze energievergelijker.
Meterstanden aflezen slimme meter
Het is handig om zelf bij te houden hoeveel energie je verbruikt. Niet alleen als je zuiniger wilt zijn, maar ook als je geld wilt besparen of wilt controleren of je je termijnbedrag moet wijzigen. Hieronder lees je hoe je je meterstanden kunt aflezen:
- Display op de meter: Gebruik de knoppen om door het display van je slimme energiemeter te bladeren totdat je bij je gewenste energieverbruik komt.
- App of online platform: Als je energieleverancier een app heeft, kun je je energieverbruik hierin terugvinden. Ook is het mogelijk om in de klantenzone in te loggen en je verbruik hier in te zien. Je termijnbedrag kun je dan ook meteen wijzigen.
Wat kost een slimme meter?
De overheid stimuleert het gebruik van de slimme energiemeter. Als je wordt gecontacteerd door je netbeheerder tijdens de grootschalige uitrol, dan zitten er geen kosten aan verbonden. Vraag je er zelf een aan, dan kan het zijn dat je hier wel voor moet betalen. Volgens het ACM (Autoriteit Consument & Markt) betaal je maximaal €72,60 en als je geen gasaansluiting hebt, betaal je maximaal €67,76. Er zijn netbeheerders die hier nooit kosten in rekening voor brengen. Dit kun je controleren door naar de website van je netbeheerder te gaan of je netbeheerder te contacteren.
Slimme meter aanvragen
Een slimme meter aanvragen doe je bij je netbeheerder die in jouw regio actief is. Als je niet zeker weet welke netbeheerder verantwoordelijk is voor de werkzaamheden bij jou in de buurt, dan kun je dit ook vragen aan je energieleverancier.
Op de website van je netbeheerder kun je meestal een slimme meter aanvragen. Of er kosten aan verbonden zijn, ligt aan je netbeheerder. Soms kun je je analoge meter gratis laten vervangen door een slimme meter, maar het kan ook zijn dat je voor zowel de meter als installatie moet betalen. Raadpleeg de website van je netbeheerder voor meer informatie hierover.
Slimme meter vervangen
Als je slimme meter vervangen dient te worden, ontvang je hier meestal bericht over van je netbeheerder. In dit bericht staat de reden waarom je meter moet worden vervangen en wanneer dit zal gebeuren. Redenen waarom je slimme meter moet worden vervangen:
- Je huidige energiemeter is te oud en is aan vervanging toe.
- Je ondervindt storingen.
- Je slimme energiemeter is beschadigd.
- Je energiemeter voldoet niet meer aan de technologische regelgeving.


Vragen over je slimme of analoge meter?
Bel Selectra voor advies over je energiemeter. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)


Ontvang gratis advies over je energiemeter.
Vergelijk met onze gratis energievergelijker.
Is een slimme meter verplicht 2025?
Een slimme meter is vanaf 2025 verplicht om te hebben. Een aantal jaar geleden kreeg ieder huishouden een slimme energiemeter aangeboden, waardoor het overgrote deel in Nederland er nu een heeft. De huishoudens die er nog geen hebben, moeten in 2025 hun analoge meter laten vervangen door een slimme meter. Dit komt voort uit de doelstellingen van de energietransitie.
Installatie slimme meter
De installatie van een nieuwe slimme meter in huis wordt gedaan door je netbeheerder. Deze stuurt een installateur naar je huis waarover van tevoren bericht ontvangt. De installatie zelf duurt niet lang. Meestal is dit binnen een uur gebeurd. Je kunt dit zelf niet doen. Er zijn een aantal praktische tips die je kunt volgen als het niet lukt om een uur zonder gas of stroom te zitten op dat tijdstip.
- Zet de verwarming iets hoger op een koudere dag.
- Verwarm water voor koffie en flesvoeding.
- Open elektrische rolluiken.
- Vraag aan de alarmcentrale wat je moet doen met je alarm in huis.
Slimme meter weigeren
Het is niet meer mogelijk om een slimme meter te weigeren. Als er een verzoek wordt gedaan om er een te plaatsen, dan is dit dus verplicht. Het is wel mogelijk de meter zo in te stellen dat de meterstanden niet automatisch worden doorgegeven aan je netbeheerder. Zet je dit uit? Dan moet je deze handmatig doorgeven wanneer hierom wordt gevraagd.
Slimme meter verplicht zonnepanelen en dynamisch energiecontract
Huishoudens met zonnepanelen zijn al sinds 2023 verplicht een slimme meter te gebruiken. Alleen met deze meter kan goed worden bijgehouden hoeveel elektriciteit wordt opgewekt en wordt verbruikt. Bovendien wordt er ook elektriciteit teruggeleverd aan het stroomnet als men zonnepanelen gebruikt. Hoeveel er wordt opgewekt, verbruikt en teruggeleverd moet nauwkeurig worden bijgehouden om een correcte jaarrekening te kunnen garanderen.
Bij het afsluiten van een dynamisch energiecontract heb je ook een slimme meter nodig. De meterstanden worden elke dag doorgegeven. De tarieven bij dit type contract veranderen namelijk constant, waardoor het van belang is dat je energieverbruik nauwkeurig wordt gemeten. Door deze nauwkeurige meting ben je zelf altijd op de hoogte van je verbruik en kun je je verbruik handig inplannen op goedkopere tijden.
Gratis advies over energiezaken
Bel Selectra voor advies over energiecontracten of om over te stappen (gratis dienst).
Gratis advies over energiezaken
Vergelijk gratis met onze energievergelijker.