Variabel energiecontract in 2024: vergelijking prijzen en advies
Een variabel energiecontract hanteert energieprijzen die een aantal keer per jaar veranderen aan de hand van de marktprijzen op dat moment. Dalen de prijzen, dan betaal je minder. Maar stijgen de prijzen, dan moet je meer betalen. Wat een variabel energiecontract is en wat de voor- en nadelen ervan zijn, lees je in dit artikel.
Welk variabel energiecontract kiezen in 2024?
Een variabel energiecontract afsluiten, is een goede keuze als je niet vast wil zitten aan een energiecontract en met de energieprijzen mee wilt bewegen. Vergelijk de energieprijzen van energieleveranciers met elkaar en kies degene het best bij je voorkeuren past.
Er zijn enkele energieleveranciers waarbij je een variabel energiecontract voor een jaar kunt afsluiten. In het geval dat je deze afsluit, zit je natuurlijk een jaar vast aan dit contract en geldt er een opzegboete bij het vroegtijdig opzeggen.
Variabel energiecontract stroomprijzen
In het overzicht hieronder zie je een vergelijking van de variabele stroomprijzen van de grootste energieleveranciers in Nederland.
Selectra heeft een samenwerkingsverband met de bovenstaande leverancier(s). Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van de leverancier. Selectra krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.
Meer informatie over de huidige gas- en stroomtarieven
Bel Selectra voor energie-advies en hulp bij het afsluiten van een nieuw energiecontract (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Ontvang advies om te besparen op je energiefactuur
Vergelijk gratis met onze energievergelijker.
Variabel energiecontract gasprijzen
In het overzicht hieronder zie je een vergelijking van de variabele gasprijzen van de grootste energieleveranciers in Nederland.
Selectra heeft een samenwerkingsverband met de bovenstaande leverancier(s). Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van de leverancier. Selectra krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.
Gratis advies over energiezaken
Bel Selectra voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Gratis adviesdienst gas en elektriciteit
Vergelijk gratis met onze energievergelijker.
Wat is een variabel energiecontract?
Een variabel energiecontract is een type contract waarbij je gas en/of stroom afneemt bij een energieleverancier voor onbepaalde tijd. Sommige leveranciers bieden dit contract aan voor een jaar, maar dat zijn er maar weinig. De prijs die je betaalt, verandert enkele keren per jaar. Meestal gebeurt dit in januari en juli, maar sommige energieleveranciers kiezen ervoor om dit maandelijks te doen. De energietarieven schommelen door het jaar heen waardoor je als klant op deze manier meebeweegt met deze tarieven.
Hoe werkt een variabel energiecontract?
Wanneer je een variabel energiecontract afsluit, wordt er een termijnbedrag vastgesteld aan de hand van je ingevulde gegevens. Er wordt gekeken naar je verwachte verbruik en op basis daarvan wordt het termijnbedrag berekend dat je als klant elke maand gaat betalen. Dit bedrag zal hoger uitvallen gedurende de wintermaanden, omdat dan meer energie wordt verbruikt dan tijdens de zomermaanden.
Een variabel energiecontract heeft meestal een onbepaalde looptijd waardoor je het op elk moment kunt opzeggen. Wel geldt er wel een opzegtermijn van 30 dagen. Bij de leveranciers die dit contract voor een jaar aanbieden, geldt dat je een opzegboete moet betalen bij het vroegtijdig opzeggen ervan. Bovendien wordt de prijs een aantal keer per jaar veranderd. Of de prijs stijgt of daalt, hangt af van de energieprijzen die op dat moment op de beurs gelden.
Elke energieleverancier bekijkt wat de energietarieven op de beurs doen. Meestal wordt er naar de Dutch TTF-markt gekeken. Dit is de leidende energiemarkt in Europa waar veel leveranciers hun prijzen op baseren. De energieleveranciers gebruiken een formule en zetten daar de martkprijzen van gas en stroom in om bij de uiteindelijke prijs te komen die je als klant vervolgens betaalt.
Aan het eind van het jaar ontvang je een eindafrekening waarin je precieze verbruik is berekend. Op deze rekening staat ook of je meer hebt verbruikt dan verwacht en of je bij moet betalen of niet. Het is ook mogelijk dat je geld terugkrijgt als je minder hebt verbruikt.
Energie-expert bij Selectra
Advies van Melissa
"De prijzen van een variabel energiecontract bewegen met de beursprijzen mee. Voordelig als de prijzen dalen en het tijd is voor de tariefsverandering, maar nadelig als de prijzen dan juist stijgen. Wil je je energiecontract altijd kunnen opzeggen, liggen de energieprijzen laag en kun je goed omgaan met prijsschommelingen? Dan past een variabel contract bij je."
Is een variabel energiecontract verstandig?
Een variabel energiecontract kan een verstandige keuze zijn voor huishoudens die de vrijheid willen hebben om op elk moment het contract op te kunnen zeggen. Daarnaast bestaat het voordeel dat de energieprijs gedurende het jaar goedkoper wordt tijdens de tariefsverandering. Er bestaat altijd een risico dat de prijzen toenemen, maar overstappen van energieleverancier is met een variabel energiecontract altijd mogelijk.
Voor- en nadelen variabel contract
Voordelen variabel contract
- Geen vaste looptijd
- Geen opzegboete
- Maandelijks opzegbaar
- Profijt bij prijsdalingen
Nadelen variabel contract
- Kans op stijgende prijzen
- Minder prijszekerheid
Liggen de prijzen van een variabel contract doorgaans lager?
In theorie zijn variabele energiecontracten goedkoper. Het risico voor de energieleverancier is bij deze contracten namelijk minder hoog. Stel, de energieleverancier biedt een vast contract aan voor 3 jaar. Hij loopt dan een risico dat de prijzen onverwachts stijgen waardoor verlies wordt gedraaid. Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens de energiecrisis. Energieaanbieders rekenen daarom altijd een risicomarge aan voor vaste contracten.
Bij variabele contracten heeft de leverancier de mogelijkheid om de tarieven een paar keer per jaar aan te passen, waardoor het risico op verlies kleiner is. Dynamische contracten zijn nog goedkoper doordat er helemaal geen risico is voor de leverancier. Hierbij betalen klanten namelijk de marktprijs van energie. De leverancier maakt hier geen winst op.
Bespaar op je energiefactuur
Bel Selectra voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Ontvang advies om te besparen op je energiefactuur
Vergelijk gratis met onze energievergelijker.
Een variabel energiecontract afsluiten
Bij de meeste energieleveranciers is het mogelijk een variabel energiecontract af te sluiten. Enkele leveranciers bieden alleen een vast of dynamisch contract aan. Lees dus altijd goed alle informatie door voordat je iets tekent.
Bijna iedere energieleverancier heeft een speciale tool beschikbaar op hun website. Hier vul je je gegevens en verwachte verbruik in om een prijsvoorstel te ontvangen. Indien je je verbruik niet weet, kunnen de meeste tools ook een schatting voor je maken. Het beste is om je verbruik te achterhalen van het vorige jaar, zodat je geen verkeerde inschatting maakt en veel meer moet betalen dan nodig is.
Weet je je verbruik nog niet, omdat dit de eerste keer is dat je een energiecontract afsluit? Dan kun je het beste telefonisch contact opnemen met experts.
Welke energieleverancier past bij jou?
Vergelijk energieleveranciers met Selectra.
Variabel energiecontract opzeggen
Een variabel energiecontract kun je op elk moment opzeggen. Wel moet je rekening houden met een opzegtermijn van 30 dagen. In veel gevallen is het niet nodig om een energiecontract op te zeggen voordat je overstapt naar een nieuwe energieleverancier. De overstap wordt namelijk automatisch geregeld.
Op het moment dat je een nieuw contract afsluit, krijgt je huidige energieleverancier een seintje waarna die je contract meteen beëindigd. Controleer je mail voor bevestigingen van je oude en nieuwe energieleveranciers. Voor de rest hoef je niets te doen.
In sommige situaties is het wel nodig om je energiecontract op te zeggen:
- Als je verhuist naar een plek waar je energieleverancier geen energie naartoe levert;
- Als je met iemand gaat wonen die al een lopend energiecontract heeft;
- Bij een overlijden.
Welk energiecontract is de beste keuze?
Er zijn drie verschillende energiecontracten waaruit je kunt kiezen:
- Het variabele energieconract
- Het vaste energieconract
- Het dynamische energiecontract
Welke het beste bij je past, ligt aan je verbruik en voorkeuren. Hieronder lees je welke andere twee energiecontracten er bestaan naast het variabele energiecontract.
Vast energiecontract
Een vast energiecontract biedt de zekerheid van een vaste prijs gedurende een, twee of drie jaar. Voor hoeveel jaar je een vast energiecontract kunt afsluiten, ligt aan de energieleverancier. Een vast energiecontract kan voordelig uitpakken als de energietarieven laag liggen. Verandert de energieprijs gedurende de looptijd? Dan blijft de prijs die je moet betalen alsnog hetzelfde. Houdt wel rekening met een eventuele opzegboete als je dit energiecontract voortijdig stopzet.
Dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract is vooral handig voor huishoudens met een elektrische auto en een warmtepomp. De stroomprijs verandert namelijk ieder uur en de gasprijs verandert elke dag op basis van de beursprijs. Je betaalt als consument de inkoopprijs van energie bij dit type energiecontract. Energieleveranciers maken dus geen winst hierop. Het is op ieder moment mogelijk om een dynamisch energiecontract op te zeggen zonder opzegboetes of opzegtermijn.
Veelgestelde vragen over variabel energiecontract
Kan een energieleverancier een variabel contract opzeggen?
Een energieleverancier zegt alleen je energiecontract op als jij hiervoor toestemming hebt gegeven. Wissel je van leverancier? Dan krijgt je oude leverancier een bericht, waardoor je oude contract wordt opgezegd.
Kan een energieleverancier de prijzen van een variabel contract aanpassen?
Ja, een energieleverancier kan de prijzen van een variabel energiecontract een aantal keren per jaar aanpassen. Dit gebeurt normaliter in januari en juli, maar sommige energieleveranciers doen dit vaker. Lees de informatie op hun website daarom goed.
Geldt er een opzegtermijn voor een variabel contract?
Ja, er geldt een opzegtermijn van 30 dagen bij een variabel energiecontract.
Is een variabel contract altijd duurder?
Een variabel energiecontract is in theorie goedkoper, omdat energieleveranciers minder risico lopen op verlies. Het risicomarge ligt daarom lager, dan bij een vast energiecontract.
Wat is het verschil tussen een variabel en dynamisch energiecontract?
Een variabel energiecontract hanteert prijzen die minimaal twee keer per jaar veranderen aan de hand van de marktprijzen. Bovendien geldt er een opzegtermijn van 30 dagen en komen er onder andere kosten bij die de leverancier vraagt om winst te maken.
Een dynamisch energiecontract hanteert stroomtarieven die ieder uur veranderen en gasprijzen die iedere dag anders kunnen zijn. De leverancier maakt hier geen winst op. Bovendien is dit type contract altijd opzegbaar.