logo vandebron
logo vandebron

Vraag een laadpas aan bij Vandebron (Officiële Selectra-partner)

Bestel een Vandebron laadpas en ontvang tijdelijk 250 km gratis.

Overstappen energie 2024: hoe stap je over?

Laatste update op
minuten lezen
overstappen energie

Huishoudens in Nederland kunnen vrij overstappen van energiecontract, ook als de looptijd van het contract nog niet is afgelopen. Het kan echter wel zijn dat als je vóór het einde van je contract een energie overstap aanvraagt, er een opzegboete in rekening wordt gebracht. Bekijk hier alle procedures, regels en of het verstandig is om over te stappen.

Hoe overstappen energie in 2024?

In Nederland staan huishoudens geheel vrij om te veranderen van energieleverancier als de looptijd van hun contract is afgelopen of als het energiecontract een looptijd van onbepaalde duur heeft. Het is ook mogelijk om een energie overstap aan te vragen als de looptijd van het contract nog niet ten einde is gekomen, maar je zult in dit geval wel rekening moeten houden met een opzegboete.

Overstappen van energiecontract is erg makkelijk en kan al binnen een aantal minuten worden geregeld. Selectra doorloopt alle stappen.

Stap 1: energieleveranciers vergelijken

Energie vergelijken

Voordat je gaat overstappen is het erg belangrijk om de tarieven en voorwaarden van alle leveranciers te vergelijken. Er kunnen namelijk grote verschillen zitten in de prijzen die energieleveranciers vragen voor gas en stroom. Voer een vergelijking altijd uit op basis van je jaarlijkse energieverbruik om zo de beste aanbiedingen te achterhalen voor jouw situatie.

Kijk daarnaast ook naar de kwaliteit van de dienstverlening die de leverancier aanbiedt en of er eventuele aanvullende diensten zijn waar je gebruik van wilt maken, zoals de installatie van zonnepanelen of ketelonderhoud. Sommige leveranciers bieden een uitgebreide hoeveelheid diensten aan, terwijl anderen zich enkel focussen op gas en stroom.

Stap 2: ga een nieuw contract aan

Energiecontract

Zodra je alle tarieven hebt vergeleken en een nieuwe leverancier en/of contract hebt gevonden met aantrekkelijke tarieven en goede diensten, kan je de energie overstap aanvragen. Dit doe je door een nieuw contract aan te vragen bij een leverancier naar keuze en vervolgens akkoord te gaan met het voorstel dat je hebt ontvangen.

Het opzeggen van je oude contract zal automatisch verlopen. Je nieuwe leverancier neemt contact op met je vorige gas- en/of stroomleverancier om het contract te beëindigen. Hiervoor hoef je dus zelf geen actie te ondernemen.

Stap 3: doorgeven van de meterstanden

Energiemeter

Zowel je nieuwe als oude energieleverancier hebben de meterstanden van je gas- en/of elektriciteitsmeter nodig. Indien je een analoge energiemeter hebt, dan zal je de meterstanden zelf moeten doorgeven aan je leverancier. Met een digitale meter gebeurt dit automatisch nadat je hiervoor toestemming hebt gegeven.

Wanneer de energieleverancier de meterstanden nodig heeft, zal de klantenservice contact met je opnemen met meer informatie. We raden aan om een foto te maken van de meterstanden nadat deze zijn opgevraagd en een kopie te bewaren van het ingevulde formulier dat je naar je energieleverancier hebt gestuurd.

Stap 4: rekeningen van je nieuwe leverancier

Op de afgesproken datum zal je nieuwe energieleverancier beginnen met het leveren van gas en/of elektriciteit. Vanaf dit moment zal je dus ook de energiekosten moeten betalen aan je nieuwe leverancier. Zodra je de eindafrekening hebt ontvangen van je oude leverancier is de overstap volledig afgerond.

Wanneer overstappen energie?

Er wordt soms gezegd dat het goed is om elk jaar over te stappen. Dit is absoluut niet het geval. Wel is het aan te raden om elk jaar de prijzen te vergelijken als de looptijd van je huidige abonnement is afgelopen. Als je ziet dat het prijsverschil met je huidige contract hoog is, kan je overstappen. Zo niet, is het natuurlijk gewoon mogelijk om klant te blijven bij je huidige energieleverancier.

Het is ook mogelijk om over te stappen als de looptijd van je contract nog niet is afgelopen. Er zal in dit geval wel een opzegvergoeding in rekening worden gebracht, maar in sommige gevallen zijn de besparingen groter dan deze vergoeding. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een vast contract hebt afgesloten, maar de prijzen ineens flink dalen.

Alle tarieven vergelijken?

Energie vergelijken doe je met Selectra.

Opzegvergoeding bij overstap energiecontract

Mocht je een vast energiecontract of een contract voor bepaalde tijd eerder opzeggen dan de genoemde einddatum? Dan is het heel goed mogelijk dat dit extra kosten met zich meebrengt. Iedere energieleverancier heeft zijn eigen voorwaarden en bedrag voor de opzegvergoeding.

In de tabel hieronder zijn de maximale opzegvergoedingen weergegeven die een energieleverancier mag aanrekenen volgens het ACM. Deze opzegvergoedingen zijn wettelijk bepaald.

Maximale opzegvergoedingen energie 2024
LooptijdOpzegboete per energiegroep
Tot 18 maanden€50
18 - 24 maanden€75
24 - 30 maanden€100
Meer dan 30 maanden€125

Soms kan het in je voordeel werken om contractbreuk te plegen. Is bijvoorbeeld het voordeel wat je behaalt bij een leverancierswissel groter dan de opzegvergoeding zelf, dan is het uiteraard verstandiger om contract eerder dan de einddatum op te zeggen. In een aantal gevallen zijn er zelfs speciale acties waarbij je nieuwe energieleverancier de opzegboete bij je oude leverancier betaalt.

advertentie vandebron laadpasadvertentie vandebron laadpas