vraagteken
vraagteken_mobile

Gratis advies over energiezaken

Bel Selectra voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - Selectra
vraagteken
vraagteken_mobile

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit

Selectra belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - Selectra 

Energiecontract opzeggen in 2024: alles wat je moet weten

Laatste update op
minuten lezen
Energiecontract opzeggen

Een energiecontract opzeggen in Nederland kan altijd. Bij een variabel contract telt er een opzegtermijn van 30 dagen, bij een dynamisch contract is er geen opzegtermijn en bij een vast contract is het mogelijk dat je een opzegboete moet betalen. Lees alle informatie over het opzeggen van je energiecontract en de eventuele kosten ervan.

Welk soort energiecontract opzeggen?

Er zijn drie verschillende contracten beschikbaar waarvan de voorwaarden voor het opzeggen kunnen verschillen:

  1. Een variabel contract
  2. Een vast contract
  3. Een dynamisch contract

Het is van belang dat je weet welk type contract je hebt en wat de precieze looptijd ervan is. Zo wordt duidelijk welke eventuele opzegtermijn voor jou geldt.

Soorten energiecontracten
 Vast contractVariabel contractDynamisch contract
LooptijdKiezen uit 1, 2 of 3 jaarKiezen uit 1, 2 of 3 jaarOnbepaalde duur
OpzegtermijnOpzegboete bij vroegtijdig opzeggenOpzegtermijn van 30 dagenDagelijks opzegbaar
OpzegkostenAfhankelijk van voorwaardenGratisGratis

spaarvarken

Bespaar op je energiefactuur

Bel Selectra voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - Selectra
spaarvarken
spaarvarken

Ontavang advies om te besparen op je energiefactuur

Selectra belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - Selectra 

Variabel energiecontract opzeggen

Wil je een variabel energiecontract opzeggen? Dan kan je dit op elk gewenst moment doen. Wel geldt er een opzegtermijn van 30 dagen. Dit is goed om te weten, zodat je tijdig je abonnement kunt stopzetten. Energieleveranciers mogen geen boete in rekening brengen, waardoor je dus geen extra kosten kwijt bent.

Je kunt alleen extra kosten kwijt zijn als je je contract te laat opzegt en ook een nieuwe afsluit. In dit geval heb je te maken met overlappende kosten die na een periode van 30 dagen wegvallen.

Vast energiecontract opzeggen

Een vast energiecontract opzeggen zit net wat anders. Hierbij kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen. Een vast energiecontract sluit je af voor een jaar of langer. De prijs van energie blijft dan voor jou het hele jaar hetzelfde.

Wil je vroegtijdig een vast energiecontract opzeggen, dan ligt het aan de periode dat het contract officieel doorloopt en hoeveel producten je afneemt. In de tabel hieronder staan de opzegboetes weergegeven die gelden voor contracten die vóór 1 juni 2023 zijn afgesloten.

Dynamisch energiecontract opzeggen

Een dynamisch energiecontract opzeggen kan je het hele jaar doen op elk gewenst moment. Dit is het enige type contract waar geen opzegtermijn aan verbonden is. Je betaalt namelijk de exacte energieprijs die op dat moment van kracht is. De energieleverancier maakt daarom geen verlies op de tarieven van de energieprijzen, wat als een voordeel wordt gezien. De enige kosten waar de leverancier verlies op draait, zijn de abonnementskosten die de klant normaal betaalt.

Opzegboetes vroegtijdig energiecontract opzeggen
Resterende looptijdHoogte opzegboetes per product (stroom en gas)
0 - 1,5 jaar€ 50
1,5 - 2 jaar€ 75
2 – 2,5 jaar€ 100
2,5 jaar en langer€ 125

Bron: Consumentenbond, 2023

spaarvarken

Meer informatie over de huidige gas- en stroomtarieven

Bel Selectra voor energie-advies en hulp bij het afsluiten van een nieuw energiecontract (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - Selectra
spaarvarken
spaarvarken

Ontvang advies om te besparen op je energiefactuur

Selectra belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - Selectra 

Overstappen van leverancier

Wil je weten of een vast of variabel contract bij je past? Dan kun je hier energie vergelijken en de beste keuze maken.

Redenen energiecontract opzeggen

Je energiecontract opzeggen is niet altijd nodig. Als je overstapt, zegt je leverancier automatisch je oude contract op. Hieronder staan situaties waarin het wel nodig is om je energiecontract op te zeggen:

  • Bij een verhuizing naar het buitenland, of regio waar Clean energy geen energie levert
  • Mensen gaan samenwonen
  • Bij het overlijden van iemand

Bij vaste contracten is het handig om te kijken naar andere leveranciers als het contract bijna verloopt. Tarieven kunnen anders zijn, waardoor je er je voordeel uit kunt halen om over te stappen.

Ook bij een verhuizing stappen mensen over of verhuizen ze hun contract mee. Dit ligt geheel aan de tevredenheid van de klant, de tarieven die gelden en aan eventuele extra kosten die in rekening gebracht kunnen worden door vroegtijdig over te stappen.

Veel huishoudens die een vast contract hebben, stappen niet snel over bij een verhuizing. Hier zitten namelijk vaak extra kosten aan verbonden. Het is wel altijd raadzaam om toch alles uit te zoeken en alle kosten op een rijtje te zetten. Zo weet je of overstappen wellicht toch voordeliger voor je is.

Aanvraag energiecontract annuleren

Je hebt je energiecontract afgesloten, maar komt er dan achter dat je bij een andere leverancier voordeliger uit bent. Gelukkig kun je binnen de wettelijke periode van 14 dagen na het afsluiten van een contract de aanvraag annuleren. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven en je kunt vervolgens makkelijk een nieuw contract bij een andere leverancier afsluiten. Als je dit doet, start er weer een nieuwe bedenktijd van 14 dagen.

Energiecontract verhuizen

Als je naar een nieuw adres verhuist, moet je niet vergeten dat je nog een lopend energiecontract hebt. Deze kun je makkelijk overzetten door contact op te nemen met je energieleverancier en het adres aan te passen. Hieronder staan enkele tips om je energiecontract te verhuizen:

  • Geef online of telefonisch je nieuwe adres door aan de energieleverancier. Je kunt dit het beste twee weken voor je verhuizing doen. Er zit dan voldoende tijd tussen je huidige en nieuwe adres om alles te kunnen aanpassen. Zo heb je alles tijdig geregeld.
  • Geef de meterstanden door in de eerste week na de sleuteloverdracht. Je hebt zowel de meterstanden van je oude als je nieuwe woning nodig. Zo kunnen eindafrekeningen worden gemaakt en kan de nieuwe energietoevoer aan je nieuwe woning worden gekoppeld.
  • Controleer of je een bevestiging hebt ontvangen van je energieleverancier over je verhuizing.
  • Controleer de eindafrekening die je hebt ontvangen en de meterstanden die erop staan.

Let op

Het is niet mogelijk om een energiecontract van de vorige bewoners over te nemen. Zij moeten hun energiecontract opzeggen of mee verhuizen.

vraagteken
vraagteken_mobile

Gratis advies over energiezaken

Bel Selectra voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - Selectra
vraagteken
vraagteken_mobile

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit

Selectra belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - Selectra 

Wat als de meterstanden tijdens de verhuizing niet kloppen?

De meterstanden van je oude en nieuwe huis geef je door aan de energieleverancier. De personen die in jouw nieuwe huis hebben gewoond doen dit ook en zo dus ook de personen die in jouw oude huis komen te wonen.

Krijgen energieleveranciers andere cijfers door en kloppen de meterstanden hierdoor niet? Dan wordt er een schatting gemaakt en krijgt iedereen op basis van deze inschatting een eindafrekening. De cijfers kloppen meestal wel gewoon waardoor je je geen zorgen hoeft te maken. Het is wel altijd handig om met je oude en nieuwe bewoners hier afspraken over te maken.

Tip energiecontract opzeggen

Maak foto’s van je meterstanden. Zo heb je altijd bewijs als de energieleverancier hiernaar vraagt en voorkom je overige kosten.

Kosten opzeggen energiecontract na 1 juni 2023

Zeg je je energiecontract op na 1 juni 2023, dan gelden er andere regels. In plaats van dat je een vaste opzegboete betaalt per product, betaal je nu het verschil tussen de tarieven van het contract en de tarieven van de energieleverancier die op dat moment worden gehanteerd.

De opzegboete kan hierbij dus voordelig, maar ook nadelig voor je uitpakken. De energieleverancier maakt hierbij een schatting van de resterende energie die je zou gebruiken en het bedrag hierop baseren dat je moet betalen. Liggen de tarieven op dat moment laag en verbruik je weinig energie? Dan valt de prijs dus mee. De energieleverancier schat hierbij het verlies in dat genomen moet worden doordat het contract voortijdig wordt beëindigd.

Energiecontract opzeggen en veranderen van energieleverancier

Wellicht ben je goedkoper uit of heb je een beter gevoel bij een andere energieleverancier. Hieronder in de tabel zijn de tarieven van vaste en variabele contracten van verschillende energieleveranciers weergegeven.

Vergelijking vaste en variabele tarieven van de grootste energieleveranciers
EnergieleverancierStroom vast 1 jaar enkelvoudigStroom variabel enkelvoudigOverstappen
logo essent

Essent

Prijs per kWh stroom: €0,16069Prijs per kWh stroom:€0,13357
logo vattenfall

Vattenfall

Prijs per kWh stroom:€0,160567Prijs per kWh stroom:€0,142417
logo eneco

Eneco

Prijs per kWh stroom:€0,13046Prijs per kWh stroom:€-
logo budget energie

Budget Energie

Prijs per kWh stroom:€0,13915Prijs per kWh stroom:€0,14399
logo energiedirect

Energiedirect

Prijs per kWh stroom:€0,14048Prijs per kWh stroom:€0,11923
logo engie

Engie

Prijs per kWh stroom:€0,1197Prijs per kWh stroom:€0,12288

Selectra heeft een samenwerkingsverband met de bovenstaande leverancier(s). Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van de leverancier. Selectra krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.

De stroomprijzen die in het overzicht hierboven zijn weergegeven, betreffen de prijzen van het variabele contract en het vaste contract van 1 jaar van de leverancier. De meeste leveranciers hebben een uitgebreider aanbod. Bereken je prijs op de pagina van de leverancier. De prijzen zijn inclusief de variabele leveringskosten en energiebelasting, maar exclusief bijkomende kosten, zoals de nettarieven en vaste vergoedingen.

contract

Sluit een vast contract af

Bel onze energieadviseurs om het beste energiecontract voor jou te vinden (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - Selectra
contract
contract

Kom meer te weten over het vaste energiecontract

Selectra belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - Selectra 
Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 27 stemmen vond de informatie nuttig.