logo vandebron
logo vandebron

Vraag een laadpas aan bij Vandebron (Officiële Selectra-partner)

Bestel een Vandebron laadpas en ontvang tijdelijk 250 km gratis.

Energiecontract in Nederland: voorwaarden en procedures

Laatste update op
minuten lezen
Energiecontracten

In Nederland kan je kiezen uit drie verschillende soorten energiecontracten, namelijk: een variabel, vast of dynamisch energiecontract. De voorwaarden van deze contracten verschillen en de manier waarop je gas en stroom verbruikt is bij elk contract net iets anders. Bovendien moet je ook rekening houden met verschillende opzegvoorwaarden.

Drie soorten energiecontracten in Nederland

In Nederland heb je als consument de keuze uit drie verschillende energiecontracten:

 1. Variabel energiecontract.
 2. Vast energiecontract.
 3. Dynamisch energiecontract.

Uit de laatste cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat het merendeel van de Nederlanders een variabel energiecontract heeft afgesloten, maar het aantal vaste contracten sinds de energiecrisis weer sterk toeneemt. Het aantal huishoudens met een dynamisch contract stijgt nog maar langzaam, met ongeveer 250.000 afgesloten contracten.

Variabele energiecontracten

Een variabel energiecontract heeft een geïndexeerde energieprijs en beweegt mee met de marktprijzen van energie. Bij de meeste contracten worden de energieprijzen maandelijks of per kwartaal aangepast op basis van de prijzen die golden in de voorgaande maand.

Over het algemeen liggen de prijzen van variabele contracten lager, doordat het risico voor energieleveranciers een stuk minder groot is. Als consument neem je zelf ook een risico, aangezien je stroom- en gasprijs kan toenemen als de marktprijzen stijgen. Hetzelfde kan uiteraard positief uitpakken als de prijzen dalen.

De belangrijkste drie kenmerken:

 1. Prijzen bewegen mee met de marktprijzen van energie.
 2. Profiteer direct van prijsdalingen, maar houd ook rekening met mogelijke prijsstijgingen.
 3. Indien met een looptijd van onbepaalde duur, altijd opzegbaar.

Vast energiecontract

Als je kiest voor een vast energiecontract, spreek je een vaste prijs af met je energieleverancier die gedurende de looptijd van het contract niet verandert. Nemen de prijzen op de energiemarkten ineens flink toe, blijft de prijs die je betaalt voor gas en elektriciteit hetzelfde. De meeste vaste energiecontracten hebben een looptijd van één of drie jaar.

De belangrijkste drie kenmerken:

 1. Prijzen staan vast gedurende de looptijd van het contract.
 2. Je merkt niks van prijsstijgingen, maar kunt ook niet profiteren van prijsdalingen.
 3. Enkel opzegbaar na de looptijd of na betaling opzegvergoeding.

Dynamisch energiecontract

Sinds enige tijd heb je in Nederland ook de keuze uit het dynamische energiecontract. Dit type energiecontract is uitsluitend beschikbaar voor huishoudens met een digitale energiemeter en is vooral interessant voor huishoudens met een hoog verbruik, zoals voor eigenaren van een elektrische auto of warmtepomp.

Bij een dynamisch energiecontract betaal je de prijzen van de dag die voorafgaand aan de dag van levering gelden. Deze prijzen veranderen per uur, waardoor je je energieverbruik moet inplannen aan de hand van de laagste uurprijzen. Geldt de laagste stroomprijs om 15:00? Dan is dat het moment om je auto op te laden.

De belangrijkste drie kenmerken:

 1. Prijzen veranderen per uur.
 2. Mogelijk om veel te besparen op je kosten door je energieverbruik in te plannen aan de hand van de prijzen.
 3. Indien met een looptijd van onbepaalde duur, altijd opzegbaar.

Belangrijke voorwaarden voor energiecontracten in Nederland

Bij het afsluiten van een energiecontract zal je rekening moeten houden met een aantal voorwaarden. Zo kun je niet op elk moment het contract ineens opzeggen of overstappen naar een andere aanbieder.

Welk energiecontract is de beste keuze?

Een dynamisch contract is vooral handig als je een elektrische auto of waterpomp hebt. Is dit niet het geval, dan kan een vast of variabel energiecontract een beter keuze zijn.

Veranderen van energiecontract

In Nederland kun je als consument een contract afsluiten bij een energieleverancier naar keuze. Zodra de looptijd van je huidige contract is afgelopen, is het aan te raden om de tarieven te vergelijken en eventueel over te stappen naar een voordeliger energiecontract.

Bij contracten met een onbepaalde duur is het altijd mogelijk om over te stappen zonder opzegvergoeding. Als je een contract met een looptijd hebt afgesloten, bijvoorbeeld één of drie jaar, dan betaal je een opzegvergoeding als je overstapt.

Meer weten over het wisselen van leveranciers?

Bekijk alle informatie over de energie overstap.

Bedenktijd en overstaptijd energiecontracten

In Nederland geldt er een wettelijke bedenk- en overstaptijd voor energiecontracten. Alle energieleveranciers moeten zich hier aan houden.

Heb je een energiecontract afgesloten, maar blijkt achteraf dat dit geen aantrekkelijk contract is of heb je een betere aanbieding gekregen? Voor energiecontracten (zowel stroom als gas) geldt er een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Het gaat hier dan om kalenderdagen, waarbij feestdagen en weekenddagen ook meetellen. Voor spoedaanvragen kan je energieleverancier al binnen drie dagen beginnen met het leveren van energie. Zelfs in dit geval is de bedenktijd van 14 dagen van toepassing.

De tijd waarin je kunt overstappen naar je nieuwe energieleverancier is afhankelijk van de leverancier en het contract. Houd rekening met een maximale periode van zes weken.

Energiecontract van onbepaalde duur: wat is het?

Sommige energiecontracten hebben een looptijd van onbepaalde duur. Dit wil zeggen dat er geen specifieke einddatum is voor het energiecontract en deze dus tot een onbepaalde tijd blijft doorlopen. Het voordeel van dit type contract is dat je op elk moment kun overstappen naar een andere aanbieder, zonder dat hier een opzegvergoeding voor in rekening wordt gebracht.

Vast contract van onbepaalde duur? Het is mogelijk dat er een vast contract met een onbepaalde looptijd wordt aangeboden. In dit geval blijven de prijzen vaststaan totdat de energieleverancier ervoor kiest om ze aan te passen.

In welke gevallen moet je een energiecontract opzeggen?

Het opzeggen van een energiecontract is in de meeste gevallen niet nodig. Als je namelijk overstapt zal je nieuwe energieleverancier automatisch het oude contract voor je opzeggen. Bij een verhuizing is het opzeggen tevens niet nodig, aangezien je bijna altijd het contract mee kunt verhuizen. Enkel in de volgende situaties zal je contact moeten opnemen met je energieleverancier om je contract op te zeggen:

 • Bij een overlijden.
 • Bij een verhuizing naar het buitenland.
 • Als je gaat samenwonen met iemand die al een contract heeft of in een gebouw gaat wonen waar al een energiecontract is afgesloten.
 • Als je gaat verhuizen naar een regio waar je huidige energieleverancier niet actief is.
advertentie vandebron laadpasadvertentie vandebron laadpas